Пино де Шарант, слатката гордост на француски Шарант

Алкохолниот пијалок наречен Pineau des Charentes, во суштина, е слатко збогатено виното, кое се произведува само во еден регион на Франција – во провинцијата Шарант.
Грозјето за него се одгледуваат на истите почви на кои се произведува од многумина саканиот и почитуван француски коњак.
Кратко по пресувањето на грозјето, добиениот сок од грозје се меша со коњак, со што се спречува веќе започнатиот процес на ферментација, а потоа се чува најмалку една година. За виното да содржи точна количина шеќер, грозјето мора да е многу зрело. Вкупната содржина на алкохол се движи помеѓу 16 и 22 проценти.
Виното се чува исклучиво во дабови буриња. Белото Пино де Шарант треба да одлежи најмалку 18 месеци, од кои најмалку 12 во буре. Дванаесет месеци одлежување се доволни и за црвените и розе сортите од ова вино, од кои најмалку 8 се во дабово буре. Надписот “Пино Вје” (стариот Пино) укажува дека виното одлежило во буре најмалку 5 години, а Трес Вје (многу стар) најмалку 10 години.

pineau_try

За сите фази на производство на Пино де Шарант во францускиот закон се предвидени строги правила. Ова исто така важи и за сорти на грозје, густина на садење и карактеристиките на мешање и стареење, како и дегустација и етикетирање.

 

За производство на Pineau Blanc (бело Пино) се користат истите сорти на грозје од кои се произведуваат и коњак, како на пример Угни Блан, Фол Бланш и Колумбард, како и Семилон, Совињон Блан и некои други. За црвеното и розе Пино се користат црвени сорти на грозје, како Каберне Совињон, Каберне Франк, Малбек и Мерло.

pineau-des-charentes-2018

Пред сервирањето, Пино де Шарант треба да се олади на температура од 9-10 ° C. Младото Пино е добро прилагоден аперитив, додека старото Пино е идеално за завршување на оброкот. Исто така, Пино понекогаш се користи во коктели – со тоник, овошен сок и неколку листови од нане.
Белото старо и многу старо Пино се одлични во комбинација со сино сирење, козјо сирење и паштета. Розевото старо и многу старо Пино се совршени во комбинација со чоколадни десерти, но успешно ќе ги надополни и останатите десерти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *