И годинава на Свети Мартин ќе се крштева виното

Во северна Хрватска и Словенија има неколку невообичаени вински обичаи, меѓу кои е и така нареченото крштевање на виното. Оваа традиција се оддржува на секој 11 ноември, на денот на кој католиците го чествуваат празникот Свети Мартин.
Според традицијата, во овие региони се слави симболичното претворање на комињето во вино, кое е уште наречено крстење на виното. Дополнително, во местата каде што Свети Мартин е заштитник, се организираат и неколку традиционални уметнички и фолклорни забави на градските плоштади.
Ова особено важи во Мура, Пожег, Кутјев, Велика Горица, Долго Село и бројни други места.
Во духот на традицијата, најчесто се мартинска гуска и палачинки.