Писатели за Виното

Веќенекое време, за еден културен портал изјавив дека нема да бидам критичар на вино или литературен критичар за жива глава. Од подолгиот текст, кој најмалку се грижеше за вината, инвентивноста на уредниците само навлезе во насловот и скоро ги потресе некои литературни критичари – ќе беше тоа што само ми недостасуваа. И само на винарите! Сепак, би сакал да ја објаснам, барем оваа друга, винска страна.

Признавам дека не ги прочитав прегледите за вино сè додека не го засадивме лозјето. Ми се допаѓа виното што ми се допаѓа – не ми се допаѓа; Ми се допаѓа ова јадење – не е добро; летото е бело, а може да биде и розово – зима е, дај ми нешто црвено … Вистината да ми се каже, со неформално консумирање вино сè уште сум склона кон вакви бинарни проценки, само сега ги познавам локалните брендови многу подобро. Но, со првото наше вина, оние што им ги нудивме на луѓето, дојде до израз и пофини споредби со други слични вина. Да парафразирам познатата писателка претерување, вина се како деца , се разбира, тоа е вашата омилена вино, најдобрите, но многу е важно да знаете каде сте приближно. На крајот на краиштата, наместо вашето „најмило и најдобро“ дете, кое е заглавено во установа, на пример, не можете да направите душичка и подобро дете на есен. И можете да вино. За почетниците, почнувам да читам што и како да напишам …

Прво, носот ми се збуни. Поточно, она што сите опишувачи на вино можат да го мирисаат, иако мојот нос исто така ми служи добро, можам да го мирисам километар. Бели цвеќиња, краставици и крокодили, не е! Јанарика, мандарина и безоловен, 98 октани. Баба Смит, шинапи и антифриз … Преголем, пријатели. Само две или три години подоцна ќе се фатам во една слична шега дискусија со нашиот енолог Тања околу чашите на Моли Блум , розева, која мирисаше на јагоди. Но, и за нешто друго ?! Добро познато! Ние вртевме очила на мртвите сериозно, ги ширевме нашите ноздри, размислувајќи зјапајќи на таванот, па повторно беше сè.

„Кармина“, конечно излезе.

– Мм, да, но не и обичен – Тања не беше целосно задоволна. – Тој старомоден кармин, знаете кои се бабите …

– Масно грозје! – сепак се сеќавам многу подолго од неа, дури и мојата прабаба. И има одредена логика, вино од грозје и маснотии од грозје. Јас сум многу цврста во логиката, иако воопшто не сум сигурна дека маснотиите од грозје имаат никаква врска со грозјето. Сè што знам е дека нема никаква врска со етикетата, а особено не на носот.

Бранко, кој цело време н гледаше низ вратата и ги тркалаше очите, само ја затресе раката и излезе надвор. Ените не се добри. Во меѓувреме, веќе се оженив и се опуштам да опишам што мирисам, иако би работело лошо во некои критики во виното. Кажи, што би биле гладиоли и влажни кучки на носот? Па, виното во намалување. (Гладиоли, патем, се идеален Jокер ако пропуштите друг мирис на списокот – тие воопшто не мирисаат.) Цвет и olолета, моите мачиња, дефинитивно можам да ги препознаам во совињони, забележувам убави разлики за бројот на денови што не сум го променил нивниот песок. И така натаму.

Вкус. За вкусови не треба да се дискутира, особено не за моите сетила за вкус, по децении дружење со никотин стапчиња. Никогаш не можев да кажам со сигурност дали, да речеме, танините беа груби или јас го пржев својот јазик, седев цел ден на компјутер, палев едни на други, а потоа морав да молчам.

Бои, благодарам што прашав, сепак можам да ги препознаам добро, можам да ги опишам, но ми се чини дека е помалку важна ставка во критиката на виното, најчесто тоа се сведува на некој епитет или мала метафора, без вредносни пресуди.

Конечно ги споменав стилските фигури и бравовата на писателот, за мене најсмешниот дел од секоја критика на виното. Еднаш купив едно вино за да доживеам пиратски напад врз моето непце , се вели. И остави разочаран, не од самото вино, беше одлично, но никаде од страна на пиратите. Очигледно, моето прво здружение со оваа драматична метафора беше Капетанот Кук , веројатно авторот кој ги гледа сите продолженија на Пиратите од Карибите, така што искуството е на негова страна. Колку е елегантен индиго ефект , да ме убие не можам да замислам, и не би џвакал индиго и не си ги четкал забите со сина боја за да сфатам што сакал да каже винарџијата. Само, тоа не е прашање на боја, бидејќи овој ефект е поврзан со минералните нишки . Или танцувајќи вино ча-ча-ча на вода, а не мешани во бев? Нервен Зетин? Што е меко … во скеле , а не е ниту јаболко ниту пријателски сосед? Некои инсистираат на прецизност, така што виното е мекоматско-контактирано , еден збор, што повторно ме влече кон тој сосед од претходниот пример. Музичките вина се играат со блуз или кисели кисели краставички . Тие ги гребеат своите јазици кај еротманите и ги заведуваат непцето . Пуританите се изразуваат строго во ретроназални канали и сензорни клетки . Loversубителите на спортот зборуваат за маратонските завршувања и тројното аксело на носот …

Можам да одам на ден на смртта, терабајтите стануваат поевтини, не би ни забележувал кога ќе почнам да правам примери како оние погоре. Барем таа фикција ми доаѓа, иако во фикција и не во критика, нешто. И така, конечно, засекогаш сум надвор од конкуренцијата за критичар на вино, барем чирак, за цигара и субјективност во судењето на сопствениот нос. За да може читателот да верува во она што е напишано, потребно е авторот да верува и во своите зборови. Дури и најголемите светски романсисти не би можеле да ги освојат срцата на страсните читатели на романите. И некои се обидоа и тестираа пишување на темјанушки со цел да им дадат време на своите внуци, се надеваше лесно лов и прописно еруптираше во списоците со бестселери. Грешката е во мотивот, а не во вештините, на него пукнаа безброј насочени хитови. Читателот се чувствува лажен, имитација на искреност, дури и кога реализацијата е неспоредливо подобра од врескањето на искрени лизгачи кои навистина сонуваат за прстен за венчавки и товар од сто метри, влечејќи низ карипскиот песок на самрак. Накратко, тие би ме провалиле, затоа што би можелеНе верувам во суеверие кога станува збор за кое било, не само вино, критичко испитување. Освен ако не е мотивација да ги натера читателите да се смеат.

За жал, смеата не продава вино не е критичар на вино. Виното е една смртоносна сериозна работа. До третото стакло …

ПС Официјалната страница на Фејсбук на Дајк лозје, стекнување на некои комични околности и тврдоглавост на вештачката интелигенција на најпопуларната социјална мрежа која нема да ни го врати првобитното име, се вика Винописи. Насловот погоре, сепак, во никој случај не е реклама. Нема преглед на вино на нашата страница.

Статијата е позајмена од vino.rs.