Најдобрите вина на Србија – 2019 година

Највлијателниот портал за вино во регионот Вино.рс ги прогласи најдобрите вина и винарии во Србија во 2019 година, според локалните експерти за вино, винари, енолози, угостители, сомелиери, трговци со вина и новинари за вино.

Најдоброто црвено вино беше прогласено за Three Morave Reserve Red 2016 Temet, мешавина од домородните сорти Прокупац и Каберна, кои освоија златен медал и високи 95 бода на годинашниот Дечантер во Лондон.

Најдоброто бело вино на Србија во 2019 година е „Оникс бело 2017 Чилиќ“, „Совињон Блан“ од лозје со камчиња од околината на Јагодина кое созрева во српскиот даб.

Најдоброто розево вино е Rose Premium 2018 Vista Hill, млада винарија од Сида каде е сосопственик на Слободан Боба ivивојиновиќ, најдоброто пенливо вино Princeps Brut Nature 2015 Deuric винарија од Фруска Гора, кое е една од првите три вина во оваа категорија со пенливо вино за 2015 година. додека Занос 2017 Ивановиќ од Žупа беше прогласен за најдобро слатко вино.

Што се однесува до вината од домородните автохтони сорти, кои се повеќе се популарни кај loversубителите на вино во Србија, винаријата „Темо“ 100 проценти Прокопац 2017 okot од Žупа беше на врвот на листата меѓу црвените вина, а меѓу автохтоните бели победници повторно беше виното на Теме – три винарија Morave Reserve white 2016 добиени од сортата на темјан.

Со посебен интерес, се очекуваше резултатот кај органските вина кои се повеќе се свртуваат кон винарите во Србија, и каде победи беше виното Furmint Kew 2016 Sagmeister од мала винарија од северот на Башка.

Во категоријата Најдобра понуда, која го одредува најдобриот сооднос цена / квалитет на виното, победник е винарот Адам Винарија, Милијан Јелиќ.

Според постигнатите резултати, винаријата Темет од Лозовиќ беше признаена како најдобра винарија во Србија во 2019 година, Виста Хил е прогласена за најдобра млада винарија, а најдобра мала винарија на Бикицки.

Меѓу победниците во дури 20 различни категории, новиот настан во Белград за дегустација на вино го доби признанието како најдобар во 2019 година, со постојано популарен вински маратон „Палиќ“, кој придонесува најмногу за развојот на винскиот туризам во Србија.