Кои беа боемците и дали сè уште се таму?

Зад повеќето нејасни поими за бухемија отсекогаш биле скриени (и сè уште прават) многу незначителни случаи со кафе, веројатно затоа што да се биде боемски звучи подобро отколку да се биде пијан. Бохемија, сепак, е многу повеќе од кафуле и пијалок, но добро оди и со обајцата.

Било која форма на бунт е израз на некое незадоволство и потреба за промена, или барем непосредна алтернатива; секој бунтовник, бучен или незабележан (затоа што има и внатрешни бунтови кои понекогаш се поголеми и возвишени од наметнувачките), е бунтовник против конформизмот и табу-уништувач, оној кој одбива да прифати дека тоа што е фатено е исто така највисоко во човекот и општеството. може да очекува

Денес, Монмартр и Скадарлија станаа сè што не треба во боемскиот дух. Сепак, и покрај распространетата верба, боемците ниту се изгубиле, ниту се смениле, може да има помалку, може да биде потешко да се препознаат и помалку да се потенцираат, но, со оглед на тоа што вистинската боемија е духовен принцип на бунт и слобода, таа ќе остане сè додека постои слободен свет, лажен. моралот и кукавичноста на обичниот човек – како потреба да се надмине сето тоа.

Значи, боемијата е отпор на буржоаските вредности и овие вредности имаат една шема со која тие се формираат, иако со текот на времето станаа не лесно видливи – затоа што тие се домашни и прифатени како единствени можни.

Буржоаскиот, граѓанинот и во денешните категории, секој пролетерски, обичен работник, невработен и вработен образовано население, како и обичниот селанец има нешто заедничко – се остварува или не се остварува сон или сон за безбедност и сигурност. Порано, таа припаѓаше само на буржоазијата, а денес се појавија сите оние кои се бореа против неа и од неговото стратификување.

Сонот за сигурност подразбира жртвување на здодевното безбедно утре од денес, потребата за дом, за верен живот на партнерот, сигурен извор на приход и постојана опсесија за стекнување, така што работата и нејзиното значење можат да се видат само низ призмата на материјална корист.

Боем, од друга страна, е алтернатива на ваквиот систем на вредности, а нејзината прва задача е да ги перцепира и да ги перцепира тие вредности како релативни отколку како што се пропишани и дадени, колку и да се тие се сон, удобност и страв скоро на сите.

Ромите од Чешката Република (Боеми – на латински) беа трн во око и инспирација за секој во секојдневниот живот на парискиот секојдневен живот.

Овие слободоумни номади, Боемци или Боеми, како што ги нарекоа Французите, затоа што доаѓаат од Чешка, го претставуваа сето она што беше спротивно на буржоаскиот начин на живот, а оние кои не го сакаа тоа се идентификуваа себеси со нив – ги отфрлија моделите и нормите, ги прифатија табуа и неконвенционалности и создадоа движење кое беше неопходен вентил за секој што се задушуваше во репресивноста на буржоаскиот морбиден морал.

Боемските места за собирање станаа париски кафулиња, прво во центарот на градот, во латинскиот кварт и подоцна во Монмартр и Монпарна . Од многу причини, кафулињата (или кафулињата) беа совршено место за боеми. Прво, околу тркалезните маси, можеа да соберат и да разменуваат идеи и да гледаат со исмејување на буржоазијата во текот на денот, а ноќе да се препуштат на телесни задоволства, друштво на жени и пијалоци.

Животот во комуната

Најчест случај беше тоа што боемците прифаќаат комунален стил на живеење, имаат заедничка просторија за спиење, работејќи во текот на денот во библиотеки, кафулиња, на улица. Претежно тие можеа да стават сè во џебовите во големите џебови на нивните палта, со што се залагаа за слобода во рецептот на Диогенес .

Покрај тоа, имаше презир кон моралните принципи на граѓанството и единствен страв – дека не треба да се поробуваат предрасуди. Во склоност да ја шокираат буржоазијата, тие зависеа од тоа на некој начин затоа што самиот систем на вредности што тие ги презираа, го дефинираа и нивниот, како антидеален, кој мораше да се спротивстави во секој момент. Ова, исто така, доведе до боемско отфрлање на бракот, постојани односи и дружење со куртизани и грицли (кои се сметаа за женски боемци).

Ноќното дружење, се разбира, секогаш било поттикнувано од големи количини алкохол и, честопати, од дрога.

Додека сè што прави обичен граѓанин можеше да се гледа од гледна точка на корист и придобивка, боемците се обидоа да направат залудност . Делото од кое не избегаа беше дело од областа на уметноста, но во очите на буржоазијата, таа работа беше бескорисна, а боеми се сметаа за без работа. На крајот на краиштата, тие не бегаа премногу далеку од тоа – идеалот за целта беше само непривлечен, живееше за момент и моментално задоволство со безгрижен поглед во неизвесното утре. Тоа беше нивна форма на поткопување на буржоаскиот вредносен систем.

Боемците меѓу задоволството на телото и духот

Дневниот живот на еден боеми може да се подели на два вида задоволства: преку ден тие се стремиа кон задоволствата на интелектот и срцето, ноќе, на задоволствата на телото. Сонувајќи да создадат ремек-дело, сите во својата гранка на уметност, боеми, според некои извори, биле дури и рани посвојувачи, креаторите бркале по утринската муза и го поминувале остатокот од денот работејќи на своите парчиња.

Не беше невообичаено за неколкумина од нив, кои делеа просторија, да работат во иста просторија и потоа да ја продолжат работата каде што пристигнаа: на плоштадите, во кафулињата, среде улица.

Но, ноќе, тие би се запуштиле во задоволството на телото и гордо би се изјасниле дека никогаш не заспиваат во текот на книгата и никогаш не вечераат на истото место. Се бараше друштво на жени, алкохол, а понекогаш и хашиш, а паѓаше до доцна во ноќта. Тие веруваа во достоинство, се фалеа за нивните триумфи и искрено одбија да учествуваат во каква било активност што не им одговара.

 

Веста е позајмена од: kultivisise.rs