Винска азбука и Бонтон

Нее доволно само да уживате во виното. За да го разберете подобро и да препознаете што е тоа што сакате за тоа, треба да се запознаете со основните концепти. Еве неколку, чисто да се знае што значат ако некој во заедницата ги спомне. Или, што не, ако сакате да оставите впечаток.

Аерација : Процес на омекнување на вина богата со танин во контакт со воздухот.

Арома : (Бучава): Збир на ароматични состојки во вино што мирисаме. Терминот „бучава“ се користи врз иста основа, но за постари, стари вина.

Зачинето вино : Вина на кои се додаваат ароматични материи. Имаме најпознат бермет, а во светот марсала и вермут.

Барик : 225 литри дабова бура првично користена во Бордо, сега дистрибуирана низ целиот свет. Во него, младото вино созрева, обично 12 месеци, за време на кое дрвото, меѓу другото, му дава на виното дополнителна арома, боја и вкус.

Бело вино : Вино произведено од грозје од сорти на бело грозје. Бојата може да оди од прилично бледа до златно жолта боја.

Vestетва : Името за берење грозје, кое најчесто се јавува во септември и октомври, но има и доцни жетви што може да се прошират до средината на ноември, како и мраз на мраз што се јавуваат кога температурата е најмалку -7 Целзиусови степени, поточно, зрното мора да се замрзне .

Црвено (црвено) вино : Вино произведено од грозје од црвена (црна) сорта. Бојата се движи од црвена до виолетова.

Дегустација : Дегустација на одделни вина со намера да направат објективна проценка подоцна, земајќи ги во предвид изгледот, бојата, аромата, вкусот и генералниот впечаток. Дегустаторите треба да имаат способност да ја разликуваат различноста и да ги препознаат различните вкусови и екстракти во виното и да можат јасно да ги дефинираат кога ја опишуваат.

Декантирање : Внимателно истурете го виното во сад за да го отстраните талогот и да дозволите виното да биде во контакт со кислород подолго пред потрошувачката и да се развијат подобри ароми.

Географска извонредност : Вина со географска ознака е вино произведено исклучиво од грозје од лозови насади (региони, под-подрачја и лозови насади), контролирано потекло, контролирано потекло и квалитетно или контролирано потекло и загарантиран квалитет.

Хармонично вино : Добро избалансирано или хармонично вино во кое сите основни компоненти (алкохол, киселини, арома, сладост …) се избалансирани така што никој не се истакнува.

Пенливи : Вино со освежувачки киселини.

Карактер : Кога се вели дека виното има карактер, се вели дека ги носи карактеристичните одлики на климата (терор) во која е направено.

Chianti : Традиционално и омилено италијанско вино, направено во Тоскана и претежно направено од сорти на грозје од санџовеза. Порано обично секојдневно вино, лесна танинска структура што одеше добро со тестенините, во денешно време, chianti се произведува и како високо ценето вино.

Квалитетно вино : Вино со географско потекло произведено од грозје од една или повеќе сорти и со изразени квалитетни карактеристики за сортата или сортите што потекнуваат од една подреда или најмногу две соседни под-пристаништа.

Мешавина : Мешавина на неколку видови или видови вино.

Светло вино : Вина со мала содржина на танин и помала содржина на алкохол. Тие се карактеризираат со нивната пиење и пониска енергетска вредност во споредба со тешките вина.

Ледено вино : Висококвалитетно десертско вино направено од бобинки кои се природно замрзнати за време на бербата и мелењето. Има голема количина шеќер и киселост, но се должи на начинот на кој се произведува затоа што се лади само секој десетти или петнаесетти врвен гроздобер, едно од најскапите вина.

Младо вино : Вино кое не претрпело целосен технолошки третман, туку само преку делумна или цела ферментација.

Оксидација : Хемиска реакција која се јавува како резултат на контакт на виното со кислород, при што виното ја менува бојата и произведува различна арома, боја и вкус.

Органско вино : Вино направено од грозје одгледувано без вештачки адитиви за одржување на квалитетот на родот.

Пенливо вино : Вина со зголемено присуство на јаглерод диоксид, кој, кога се истура во чаша пена. Името шампањ значи пенливи вина направени во францускиот регион Шампањ.

Засилено вино : Вина произведена со додавање на алкохол (ракија) за време на ферментација, прекинување на процесот, задржување на висок процент на преостанат шеќер и зголемување на алкохолот на околу 20 проценти. Најпознатите примери на вакви вина се порто, вермут и шери.

Полу-слатко вино : Вино содржи од 12 до 50 грама грам нерафиниран шеќер во литар.

Полусуво вино : Вино што содржи четири до 12 грама нерасчистен шеќер во литар.

Прокупац: Српска автохтона сорта позната и како остриги, караница, прекар … Виното се пие, хармонично, светло црвено, не премногу силно. Прокупац произведува роза и повеќе премија суво црвено вино.

Рози : Светло црвено вино добиено од црвено грозје на таков начин што овошните кожи што содржат боја се одделени пред или веднаш по почетокот на ферментацијата.

Слатко вино : Вино со содржина на шеќер поголема од 50 грама на литар. Други категории на вино во однос на содржината на шеќер се суво, полусуво и полуслатко.

Сомелиер : експерт за вино.

Разновидност : Име за збир на винова лоза што припаѓаат на истиот вид. Се проценува дека денес има повеќе од 20 000 сорти на грозје во светот!

Трпезно вино : Најнизок квалитет на вино категорија во Србија. Овие се вина од една или повеќе сорти без географско потекло.

Суво вино : Вино без преостанат природен шеќер или најмногу до четири грама на литар.

Тамјаника : Локален клон на меѓународниот мускат на бело зрно, т.е. мускат бланс ситни зрна . Името го добило по кршливост, иако ретко мириса на добро, и му дава пие и хармонично вино со многу пријатен вкус, арома и значителна сладост.

Танини : Супстанции кои играат важна улога во созревањето на виното. Тие се наоѓаат во насади, коски и кожи од грозје и стигнуваат до сокот преку тиња. Виното добива дополнителни танини со тоа што ги чува во дрвени буриња. Танините имаат зачуван ефект, така што тие се важна состојка на вина наменета за долго складирање и имаат корисен ефект врз човечкото тело.

Тело : Впечаток дека вината остава на уста и врз основа на тоа се класифицираат во лесно, средно и полно тело.

Терор : Поим што опфаќа типот на почвата и микроклиматските карактеристики на лозјето од кое се добива грозје за одредено вино. Особено цените вина во кои се чувствува карактерниот терор.

Ферментација : Кога виното се ферментира, шеќерот во мустај со квасец се претвора во алкохол и јаглерод диоксид. Ферментацијата може да се запре со филтрација и сулфур за да се задржи дел од незагадениот шеќер во виното.

Премиум вино : Премиум вино значи вина со контролирано и ограничено географско потекло.

Сато ( Chateau ) : француски термин за голем винарија имот, се користи во Бордо и други региони.

Широко: Се смета дека широко е течен производ добиен по мелење грозје, со вистинска алкохолна јачина до еден процент.

Ретардација на вкусот : Завршувањето или вкусот е впечаток дека виното остава во устата кога ќе го проголтате, практично, аромите што се враќаат во носот по голтањето на виното.