Италија најдобра кујна

ИТАЛИЈАНСКАТА КУЈНА Е НАЈДОБРА НА ПЛАНЕТАТА!

Посетителите на Ранкер Италија ја изгласаа земјата со најдобра храна. Србија, која се најде на 45-то место, беше најдобра од поранешните земји на СФРЈ.

Веб-страницата „ Ранкер“ , посветена на правење широк спектар на врвни списоци, објави список на најдобри земји за храна. Како што се очекуваше, посетителите на страниците ја изгласаа Италија за земја со најдобра храна на планетата – специјалитети како пица, рижото, тестенините и сладоледот го освоија целиот свет со весела и раскошна комбинација на бои и вкусови. Франција, каде се роди модерна гастрономија, не беше втора за никој во моментот на објавување на оваа вест – што многу ќе ги воодушеви големите француски готвачи од деветнаесеттиот век, кои ја отфрлаа италијанската кујна како премногу едноставна и рустикална. Индија се најде на третото место, а Шпанија на четвртото место. Апсолутната доминација на медитеранскиот басен во овој избор беше потврдена со прогласувањето на Грција за петта кујна во светот.

Што се однесува до билансот на состојба на Србија, како што ја пишувавме оваа вест, таа се најде на 45-то место, во првиот квартал на списокот од 197 земји. 1.200 луѓе гласаа за нашата земја, која успеа да се натпреварува за статус на јадење добро и обилно – со фокус на специјалитети од месо, се разбира. Хрватска е на 61-то место, Босна и Херцеговина на 68-то место, Црна Гора на 106-то место и Македонија на 126-то место. Нема листа на Словенија на ранг-листата – воопшто нема.

Најлошата кујна во светот, според гласовите на страницата „Ранкер“, припаѓа на Полска, што е прилично необично со оглед дека има многу врска со украинската и руската кујна да бидат седумнаесетти и триесет и четврти, соодветно.

Билансот на состојба не е конечен и гласањето сè уште трае.

ТОП 10 КУЈНИ НА СВЕТОТ

1. Италија
2. Франција
3. Индија
4. Шпанија
5. Грција
6. Мексико
7. Јапонија
8. Кина
9. Либан
10. Тајланд