Мени на денот

Риба и школки, многу зеленчук со јаки бои, маслиново масло и сè варено.

Строго придржување кон т.н. медитеранскиот режим на исхрана може да ја намали вкупната смртност и смртноста од кардиоваскуларни болести, како и ширењето на хроничните болести како што се ракот и Паркинсоновата и Алцхајмеровата болест, вели една нова студија.

Медитеранската храна, каква што обично ја имаат жителите кои живеат по должината на Средоземното Море, се базира на маслиново масло, овошје, житарки, ореви, зеленчук и риба, заедно со мали количини на црвено вино, но со ограничена потрошувачка на месо, млечни производи и алкохол.

Веќе со години е познато дека секоја храна од таа кујна е добра против кардиоваскуларни болести и хронични дегенеративни болести, но научниците велат дека досега немало студии за влијанието на таквата храна на долг временски период.

Група научници од Универзитетот во Фиренца, предводени од Франческа Софија, чии дела беа објавени на веб-сајтот на Британскиот медицински журнал, обработиле податоци собрани во 12 меѓународни студии спроведени од 1966 година до Јуни 2008, на која присуствуваа повеќе од 1,5 милиони пациенти чии прехрамбените навики и здравствената состојба ја следеле 3 до 18 години.

Па тие откриле дека строго придржување на медитеранскиот режим на исхрана е поврзан со многу помал ризик од смртност. Вкупната смртност и смртноста од кардиоваскуларни болести се намалил за 9% од корисниците, учеството на ракот е намалена за 6%, а Паркинсоновата и Алцхајмеровата болест за 13%.