Mr. Somelier

Ако прашате некого што прави сомелиер, голема е веројатноста тие да одговорат дека станува збор за личност вклучена во служење вино. Сепак, оваа дефиниција не е исто така дел од официјалната дефиниција за работни места што ги извршува професионален сомелиер или сомелиер, односно сомелие, со оглед дека терминот е директно земен од францускиот јазик.

За да разбереме што прават современици, треба да се вратиме во далечното минато кога луѓето на кои им одговараше сточарството на француската територија беа именувани на овој начин. Да, може да создаде забуна, но истите овие водичи за добиток подоцна напредувале и им била задача да се грижат за превозот на богатите и нивниот багаж во француските судови. Како што напредуваше историјата, така и сомелиер се стекна со важност во Франција, и така во 15 век таканаречени луѓе чија должност беше да се грижат за богатите винарски визби во дворовите низ целата земја и да им обезбедат на своите господари најдобри вина. Ова е токму местото каде што треба да се вкорени сомелиерите денес.

Исто така, постои тврдење дека работата сомелиер може да се идентификува со чуварите на бакалите спомнати во Библијата, но многумина се повеќе склони да го поврзуваат изворот на оваа професија со Франција.

Што прави сомелиер?

 

Наспроти популарното верување, сомелиерите не само што имаат задача да им препорачуваат на гостите на ресторанот вино во согласност со храната што ја консумираат и нивните барања. Всушност, таа игра многу важна улога прво во набавката на вино за конкретниот ресторан во кој е вработено, а со тоа и претставува врска меѓу производителите на вино, од една страна и оние што треба да ги консумираат тие вина, односно гостите во ресторанот, од друга страна. Тој е, исто така, во престижните ресторани ширум светот, личност која игра многу важна улога, бидејќи на сопствениците на рестораните им е доверено професионални сомелиери да создадат список со вина.

И сето тоа не е целата работа на овој експерт за вино. Треба да напоменеме и дека професионалниот сомелиер постојано работи на своето образование, и дека ги посетува сите светски саеми каде се продаваат нови вина, како и дека тој врши дополнителни квалификации поврзани со процесот на правење вино, така што тој практично е во тек и со апсолутно сите светски иновации во процесот на производство на вино.

Разбирливо е дека пред да се стекне со оваа титула, тој се запознал со сите сорти на грозје, и со различни видови вино, односно тој целосно ја совладал комбинацијата на различни видови вино со одредена храна, да им пружа задоволство на гостите во ресторанот и со тоа да го подобри имиџот на ресторанот каде ја работи својата работа Неизвесно е да се каже дека понежниот деловен професионалец има одлични комуникациски вештини, не само за комуникација со гости, туку и со персоналот на целиот ресторан, а особено готвачите.

Како да станете сомелиер?

 

Многумина, така да се каже, помалку информирани луѓе веруваат дека е доволно за една личност да заврши, обично пократок курс на сомелиер, да се справи со овој бизнис. Сепак, вистината е сосема друга.

Всушност, курсот сомелиер е само основа, и тогаш секој што ќе ја добие оваа титула започнува лично образование, освен ако веќе нема некоја позадина. На прво место, се очекува професионален сомелиер да има високо ниво на знаење за технологија за производство на вино, односно соодветно познавање на бројни сорти на грозје и вина произведени од нив. Исто така, професионален сомелиер е запознаен на најдобар можен начин со соодветна комбинација на храна и вино за да се постигне максимален можен вкус.

Да се ​​каже дека на прво место тој е lубител на вино и сака своето знаење да го сподели со гостите на ресторанот каде што е вработен.
Обично се вработени во ексклузивни ресторани кои сакаат да ги задоволат своите гости на најдобар можен начин, дозволувајќи им да уживаат во најдобрите видови на вино. Повремено, професионален сомелиер може да биде ангажиран и од производител на вино за да промовира одредени видови, да им ги пренесе на сите посетители своите импресии од тоа вино.

Но, каде и да е вработен, факт е дека современикот мора постојано да го надополнува своето знаење доколку е најдобар. Покрај тоа, треба да се додаде дека оваа професија не е само меѓу побарувачката на светско ниво, туку и меѓу подобро платените.