Македонија во очите на светот

НА СВЕТСКО НИВО 

Македонија е рангирана многу високо како произведувач.

Грозјето на бели сорти е доминантно на околу 21,000 хектари засадени со винова лоза, а кафеавата корито е омилена на повеќе од половина од областа. Македонија е лабаво поделена на 3 главни региони: најголем, кој опфаќа 83% од територијата именувана како Вардарска долина (централен регион – Повардарје), западен Пелагониски – Полоски со 13% и најмал – источен, Осогово. Целосниот принос, кој доаѓа од 16 лозја до 64 регистрирани винарии, е насочен пред се кон извоз. Германија, Австрија, Србија, Црна Гора, Хрватска, Словенија, Чешка, како и Албанија, Јапонија или Русија, се среќни што купуваат цврста македонска капка која донекаде ги разбранува садовите – иако само 20% од растението сега прави одличен црвен „врана“, сепак Смедерево принудувајќи иако побарувачката од винариите се намалува. Од друга страна, Македонија со право зборува (а не само да зборуваме) за „органско“ производство. Таму винарите ја препознаа единствената можна рута за извоз на западниот дел на Европа и сертификатите се стекнуваат со земја. Винаријата Фонко беше прва што доби сертификација ISO 22000: 2005. Најголемата винарија е сè уште Тиквеш (Кавадарци), а новата винарија Попова Кула беше првата што започна вински туризам. Сигурно сте слушнале за Бовин, Сковин, а можеби не сте за Радевски, Шато Камник, Греков, Винамејкер, Пивка, Картал … Најголемата винарија е сè уште Тиквеш (Кавадарци), а новата винарија Попова Кула беше првата што започна вински туризам. Сигурно сте слушнале за Бовин, Сковин, а можеби не сте за Радевски, Шато Камник, Греков, Винамејкер, Пивка, Картал … Најголемата винарија е сè уште Тиквеш (Кавадарци), а новата винарија Попова Кула беше првата што започна вински туризам. Сигурно сте слушнале за Бовин, Сковин, а можеби не сте за Радевски, Шато Камник, Греков, Винамејкер, Пивка, Картал …