Виното како сувенир

Замислете да се вратите од совршен одмор. Доаѓате дома и го отворате куферот, а шишето вино што го носите како сувенир се распаѓа за време на транспортот.

Не само што останавте без многу оригинален сувенир, туку и вашата гардероба беше уништена.

За да се избегне оваа непријатност, можете да купите локално вино на поаѓање, на аеродромот во продавницата за бесцаринска должност, каде ќе биде спакувано за да можете да го донесете во кабината, но ќе треба да внимавате на тоа шише цело време и повеќекратни плаќања на самиот аеродром.

Шише домашно вино или некој друг пијалок типичен за дестинацијата што сте ја посетиле е одличен сувенир. Иако на нашите пазари денес можете да купите вина од целиот свет, сепак е најдоброто нешто да го донесете токму тоа што го сакате од сопственото патување.

Вината од таканаречениот Нов свет се здобива со популарност, па дури и го надминуваат квалитетот на вината од традиционалните региони на Франција, Италија и Шпанија. Ако патувате во Чиле, кој е познат по своите вина, препорачуваме да го донесете вино од кармер дома. Тоа е типична чилеанска сорта на црвено грозје, која не се одгледува никаде на друго место во светот, а вината од оваа сорта можат да се најдат само во најдобрите продавници. Добро е да се донесе малбек од Аргентина, сира од Австралија или Јужна Африка.

За успешно да ги донесете овие вина на вашата маса и да им служите на вашите гости додека ги раскажувате нивните авантури од патувањето, треба да ги преземете потребните мерки на претпазливост при пакувањето. Неодамна, на пазарот се појави необичен производ за да ви помогне во ова – специјална торба за надувување за пакување шишиња вино и други пијалоци. Овие вреќи сега можат да се купат преку Интернет. Чантите се практични за носење кога се празни, а кога се надуени, тие се безбедно опкружување за секое шише. Спакувани пијалоци вака ќе бидат безбедни во вашиот куфер.