Voyage poétique…

Ние сме најблизу до Тоскана во Италија. Тие велат дека е тешко да се најде лошо шише вино таму, и дека дури и најскромните на Траторија имаат одлично локално црвено вино. Прво посетете го Музејот за вино во Фиренца, а потоа прошетајте низ локалните винарии бидејќи би знаеле да купите како „течен сувенир“ на крајот на патувањето. Chianti е најдобар, како што е и таканареченото супертенско вино.

Оние кои сакаат долги патувања, а исто така и како вино, одат „преку голот“. За Калифорнија, се разбира. Најдобрите вина има во округот Сонома, но и во соседната Напа. Секој овде ќе најде нешто за себе, со оглед дека понудата е навистина разновидна. Исто така, интересно е дека винарските визби можат да бидат фенси, модерни, скапи декорирани, но и старомодни, скромен, скромен, но шармантен.

Додека сè уште сте во Америка, скокнете на Аргентина и провинцијата Мендоза, каде одат навивачите на скара. Таму има повеќе од 1.000 винарии, а барем една го прави виното по ваш вкус.

Ако веќе сте решиле да летате далеку заради виното, тогаш предлагаме уште две дестинации.

Долината Хантер е најстариот регион на вино во Австралија. Скоро 200 винарии се наоѓаат таму, а од сите сорти што се нудат, шираз е најпопуларен.

И на крај – Јужна Африка. Таму ќе пиете вина со француски мирис, од најдобрите најдобри бели. Оние што сакаат црвени вина треба да одат во областа Стелбенбош и да земат примерок од вино од локална сорта на грозје, наречена пинотажа.