Ресторантска етика

На буквален француски јазик, етикетата би значела „добар тон“. Така, етикетата означува збир на правила на добро однесување во секојдневниот живот.

Ставот дека доброто однесување се очекува само во високото општество е целосно погрешно, затоа што етикетата дава упатства за пристојно однесување за сите луѓе и можности, без разлика дали се во општество или сам. Јасно е дека модерните времиња носат некои промени и новини во овој „правилник“, но некои традиционални вредности сè уште остануваат применливи за сите времиња. Целта на етикетата не е да се воздржуваме, туку напротив да ја направиме атмосферата поудобна, така што сите можеме да се чувствуваме подобро и да цениме повеќе за себе и луѓето во околината. Со текот на времето, некои правила се отфрлени со причина (како на пример дека жената секогаш оди по лево за мажот да ја движи зад себе со левата рака додека црта сабја со десната), но сепак се применува (како оној дека мажот секогаш шета на надворешната страна од улицата за да ја заштити дамата од какви било непријатности, како што е прскање автомобил итн.). Мислењето дека етикетата е насочена кон снобови, апсолутно не е точно. Доказ за тоа е фактот дека сите ние се придржуваме кон некои правила на добро однесување, додека повеќето од нас кршат незнаење. Затоа, овој текст има за цел да ги насочува и потсетува, бидејќи знаењето на правилата за добро однесување води до похармонични односи меѓу луѓето и ја подигнува свеста на повисоко ниво.

Апсолутно и секаде во светот, применлива етикета не постои. Затоа, нема да се занимаваме со културни разлики во овој текст, туку ќе ја стесниме темата кон однесувањето на ресторанот, следејќи ги принципите на општо прифатените европски вредности.

Однесување во ресторан

 • Ова е една од ретките ситуации кога маж влегува прво, држејќи ја вратата на сопругата. На овој начин, таа ја штити жената од потенцијално непријатно опкружување, но и од гледиштата на другите луѓе.
 • Ресторанот влегува и излегува од ресторанот без поздравување, освен ако не сте поздравени од еден од персоналот на влезот.
 • На гардеробата, палтото на жената го држи само мажот со којшто пристигна кога се отстранува или се облекува. Во никој случај не се очекува од персоналот, иако модерното време го толерира и ваквото однесување.
 • Во ресторан, жената не мора да ја соблекува шапката или шапката додека ова однесување е неприфатливо за мажот.
 • Ако имате резервација, претпоставката е дека келнер или водителка ќе ве однесе на вашата маса. Ако одберете за себе, што избира маж, но во договор со жена, тој оди на прво место.
 • Вистински господин никогаш нема да седне додека жената не е пријатна. Во оваа прилика, тој ќе leave остави на изборот на стол или дури ќе инсистира на место со поубав поглед или барем оној што не е до коловозот. Откако ја држеше столот и helping помогна да се чувствува удобно, тој ќе избере место преку улицата или лево.
 • Келнерот е поканет единствено од човекот, со мало кревање на раката. После консултација со присутните дама, мажот нарачува храна и пијалок. Ако келнерот не го сторил тоа, мажот истурил пијалок за жената. За време на оброкот, тој се грижи дека чашите секогаш се полни со тоа што прво посегнуваат по неа и само тогаш до себе. Персоналот е секогаш убав и мирен, без оглед на какви било грешки.
 • Ако некој последователно се придружи на масата, мажот треба да застане и да ја поздрави таа личност и, ако е дама, да и помогне да седне. Aената станува само ако е млада, а жена постара по возраст или позиција и приоѓа на масата.
 • Дамата на масата никогаш нема да ја поправи нејзината шминка или фризура, но ќе оди до тоалетот кога ќе биде потребно. Таа оди во тоалет, придружувана од човек кој чека. Сепак, ова често се смета за премногу формално, па затоа е прифатливо за него да застане кога ќе застане, да го држи столот и да го повтори процесот кога ќе се врати на масата.
 • Ако продавач на цвеќиња се приближи до масата, жената треба да каже „благодарам“, во спротивно, тоа укажува дека таа сака мажот да си купи цвеќиња.
 • Ако келнерот ви даде погрешен оброк, вие одбивате решително, но учтиво, без да го кренете тонот и да ги направите сцените. Треба да ги решите проблемите со директорот на ресторанот, а не со келнерот.
 • Ако одите во ресторан со деловни партнери, роднини или пријатели и ги поканиле во ресторанот, на сите се однесувате на ист начин.
 • Ако имате несреќа: испуштете ги додатоците на подот или истурете пијалок, келнерот се бара да ги замени додатоците или да донесе нов чаршав. Нема потреба лично да се извинувате или интервенирате. Подоцна можете да ја наградите kindубезноста на келнерот со подобра.
 • Кога маж и жена се наоѓаат во ресторан, мажот треба да плати, а ако жената сака да учествува во плаќање на сметките, таа подоцна може да му понуди пари за својот удел, иако жената не е жално да плати.
 • При напуштање на просториите, редоследот на излез се враќа од редоследот на влез. Жената излегува прво, а мажот оди зад неа.
 • И, конечно, да, тешко е да се откажеме од современите технологии деновиве. Сепак, мобилните телефони, таблетите, копчињата и слично не се место на табелата.
 • Мобилниот телефон треба да се замолчи, и ако веќе мора да одговорите или да повикате некого, треба да одите на просторот пред тоалетот или ресторанот и да го сторите тоа без да ги вознемирувате другите. Ние разбираме дека ова ќе биде најтешкиот дел …

Однесување на масата

На прв поглед, правилата за добро однесување на масата може да изгледаат многу комплицирани. Меѓутоа, ако не ги одржувате лактите на масата за време на оброкот, не разговарајте со устата полна и не крадете од храна, голема е веројатноста дека можете лесно да се справите со сè друго:

 • Ената има предност да избере оброк. Ако има само едно мени на масата, оставете го на дамата. Таа tells кажува на сопатникот што одлучила, а тој е тој што нарачува од келнерот.
 • На почетокот на оброкот, салфетката треба да се шири полека и елегантно и да се стави на скутот. Големи салфетки се отвораат на половина, додека помалите треба да се отворат цели за да се покрие целото крило.
 • Салфетката скоро никогаш не се турка во јака. Ако служите храна која бара ваков вид гардероба заштита од можна контаминација на храна, тогаш веројатно е дека ресторанот веќе има специјално дизајнирана салфетка за таа цел.
 • За време на оброкот често ја гушите салфетката со лесна славина или натопете за да ја избришете устата. Никогаш не го правете го ова со едноставно бришење.
 • Ако треба да станете од масата, преклопете ја салфетката така што извалканиот дел е внатре и спуштете го во стол.
 • Кога додавате храна, вообичаено е да го направите ова десно, освен ако домаќинот не го сторил спротивното. Во тој случај, тоа правило продолжува, надвор од почит кон него.
 • Кога додавате сад во садот, можете или да го чувате за да служи лицето, или само да го додадете за да го направите сами.
 • Ако преферирате солена или зачинета храна, никогаш не додавајте зачини пред да ги пробате.
 • Ако на барање на лицето додадете сол или бибер, секогаш направете го тоа заедно, дури и ако лицето побарало само едно од двете.
 • Ако корпа за леб е пред вас, искористете ја најпрво, а потоа понудете ја на лицето од вашето право.
 • Ако сакате да смачкате нешто на леб, во никој случај не правете го тоа по цел парче, туку исцедете парче од залак.
 • Не е пристојно да се земе последната парче леб без претходно да им се нуди на другите.
 • Ножот и лажицата се поставени на десната страна на плочата и вилушката од лево. Рачките на додатоците треба да се соочат на работ на табелата, а лопатките се соочуваат со плочата. Мали лажици и вилушки за десерт се наоѓаат над плочата, при што нивната рачка е насочена кон десната рака.
 • Ако имате повеќе додатоци покрај плочата, прво користете ги најдалечните. Првиот пар е за мезе или салата, вториот за главниот тек и третиот за десерт.
 • Очилата се поставени десно од плочата, по редослед на потрошувачка на пијалок, од десно кон лево.
 • Вилушката секогаш се користи со левата и со ножот и лажицата со десната рака.
 • Супата не е скршена од срце, ниту целата лажица се става во устата. Супа треба да се “пијат” од лажица.
 • Плочата со супа не се потпира кон вас, туку спротивното од себе.
 • Прстите се јадат: леб, пилешко месо, сендвичи, овошје и суви колачи.
 • Коските се поставени на работ на плочата.
 • Ние јадеме овошје со рака. Црешите и црешите се јадат со лажичка, а јадрото дискретно се враќа во лажичка и се спушта во чинија. Слично е на пр. маслинки.
 • Ако оброкот се расипе, поставете ја вилушката и ножот во форма A, осигурувајќи се дека ножот со нож се соочува со плочата, како и на врвот на вилушката.
 • Ако се користи чепкалка за заби, устата треба да се затвори со рака.
 • Стаклото за вино се држи со десната рака од рачката. Никогаш не истурајте вино над половина чаша.
 • Ако некој ве праша кога сте сакале да земете голтка, вратете ја чашата на масата сè додека не одговорите.
 • Ако пиете вино додека јадете, избришете ги усните со салфетка и ставете ја вилушката и ножот на чинијата.
 • Ако не сакате да пиете вино, отфрлете ја понудата со лесно движење на рацете или повлечете ја чашата кон вас.
 • Кога сте завршиле со јадење, вилушката и ножот се ставаат рамо до рамо и се поставуваат така што врвовите се „во единаесет часот“, а краевите „во пет часот“.
 • По завршувањето на оброкот, преклопете ја салфетката така што извалканиот дел е однатре и ставете го на левата страна на чинијата или, ако плочата веќе е однесена, пред вас.

Ако етикетата не е близу до вас и сега за прв пат наидувате на некои „правила“, сето ова може да изгледа малку грубо, поцврсто и одбивно. Сепак, дајте си шанса. Штом правилата за добро однесување станаа навика, ќе откриете дека тие всушност се многу значајни и привлечни. Затоа што кога ги почитувате другите, тие се одговараат на ист начин. Конечно, ако не верувате во нас, верувајте му на Jackек Николсон, докажан шармер и заводник, и тој вели: „Дајте дама да помине. Не ја отворајте вратата без да тропате. Не повикувајте и бидете пристојни. Овие се едноставни правила кои го прават животот поубав и подобар. Манирите значат и зборуваат за вас. Тие покажуваат меѓусебна почит и почит. Дајте го она што го очекувате од другите “.