Добредојдовте во Хрватска

Просечниот вкупен квалитет на црвените вина под просечната цена е прилично разочарувачки, бидејќи едвај 16 вредни препораки пронајдени меѓу сто вина. Полиците на супермаркетот, за жал, се преплавени со црвени вина што требаше да се пијат одамна, од жетви стари четири, пет, шест и повеќе години. Во поскапите цени на заградите, вината од таа возраст се пожелни и веројатно во идеална форма, но во областа на буџетот, жетвата генерално треба да биде помлада. Розовите вина се слична работа, тие се претежно добри во малку поскапиот опсег на цени, така што тие успеаја само да добијат три примероци по квалитет.

КАТЕГОРИИ ЗА КВАЛИТЕТ:

60-69 – вина не се препорачува

70-74 – вина со големи недостатоци

75-79 – едноставни вина или вина со мали недостатоци

80-84 – добри и пријатни вина за секојдневна употреба

85-89 – одлични и избалансирани вина со разновидност и изразен израз

90-95 – извонредни вина

95-100 – култни вина со потенцијал за долгорочно зачувување

Винотика.мк секој ден во месец март ве води во прошетка по винските рафтови на супер маркетите по Хрватска. Вински пријатели, да уживаме заедно одбирајќи вина кој се по вкус на Хрватската вино публика.