Светски шампион од Македонија! (ретро инфо)

Виното Гранд Куве 2013 од винаријата Domaine Lepovo, која работи во рамки на винаријата Тиквеш ја понесе титулата светски шампион во категоријата на суви црвени вина, на 58-то винско меѓународно натпреварување  „Вино Љубљана 2016“.

Ова вино кое е дел од портфолиото на винаријата Domaine Lepovo се издвои меѓу 412 вина од 21 земја, кои учествуваа на фестивалот. Во прашање е мешавина на три сорти на вински квалитет, вранец, каберне совињон и мерлот, а во негово создавање учествуваше светски познатиот енолог Филип Камби.

Успех имаа и српските вина од винаријата Ѕвонко Богдан, чие вино Живот тече 2014 доби златен медал, а Подрум Радовановиќ доби злато за Шардоне селекција 2013.