Една до две чаши вино…

Неодамнешните студии спроведени од група лекари во Италија откриле дека луѓето кои секојдневно консумираат  една до две чаши црвено вино  имаат подобар и поисполнет сексуален живот …

Научниците од Универзитетот во Фиренца спроведоа студија на 800 предмети на возраст од 18 до 50 години. Тие дошле до заклучок дека оние што имаат навика да консумираат мали количини (една до две чаши) црвено вино дневно уживаат во сексот повеќе  од оние што не пијат. Ова особено важи за жените.

Акцентот е ставен на истражување на  сексуалниот апетит ,  оргазам и задоволство  што луѓето го пријавуваат кога се занимаваат со сексуална активност.

Количината на вино што пиете е поврзано со задоволството

Интересно е што  задоволството е поврзано и со количината  на консумирано вино …

  • Оние кои пиеле  две чаши  црвено вино, во просек, го оцениле својот интимен квалитет на живот на 27,3 поени,
  • Оние кои пиеле  само една чаша  добиле во просек 25,9 поени.
  • За  оние кои никогаш не пијат  вино – просечниот рејтинг на задоволство беше 24,4 поени.

Ова особено се однесува на жените …

Лидерот на истражувачки тим, Др. Николо Мондијани рече на оваа тема: „Овој резултат се заснова и на историски факти, затоа што  античките Грци знаеја дека врската помеѓу виното и сексуалноста е доста силна . Womenените кои пијат вино имаат подобар и посреќен сексуален живот. Сепак, овој аспект сепак не е доволно истражено и треба да се направат понатамошни истражувања на оваа тема за да се утврди дали навистина постои силна врска помеѓу виното и сексуалноста “.

Друг интересен факт што се појави преку ова истражување е дека постарите  жени се  позадоволни од  својот сексуален живот од помладите.