После карантин, веднаш во ресторан!

Ставот дека убавото однесување се очекува само во високото општество е целосно погрешен, затоа што етикетата дава упатства за пристојно однесување за сите луѓе и можности, без разлика дали се во општество или сам. Јасно е дека модерните времиња носат некои промени и новини во овој „правилник“, но некои традиционални вредности сè уште остануваат применливи за сите времиња. Целта на етикетата не е да се воздржуваме, туку напротив, да ја направиме атмосферата поудобна, така што сите можеме да се чувствуваме подобро и да цениме повеќе за себе и луѓето во околината.

Со текот на времето, некои правила се отфрлени со причина (како оној што жената секогаш оди по лево, така што во итен случај, тој ја движи зад себе со левата рака додека ја влече сабја со десната), но сепак се применува (како оној дека мажот секогаш шета на надворешната страна од улицата за да ја заштити дамата од какви било непријатности, како што е прскање автомобил, итн.).

Мислењето дека етикетата е наменета за снобови, апсолутно не е точно. Доказ за тоа е фактот дека сите ние се придржуваме кон некои правила на добро однесување, додека повеќето од нас кршат незнаење. Затоа, овој текст има за цел да ги насочува и потсетува, затоа што знаењето на правилата за убаво однесување доведува до похармонични односи меѓу луѓето и ја подигнува свеста на повисоко ниво.

Апсолутно и секаде во светот, применлива етикета не постои. Затоа во овој текст нема да се занимаваме со културна разновидност, туку ќе ја стесниме темата кон однесувањето на ресторанот, следејќи ги принципите на општо прифатените европски вредности.

Однесување во ресторан

 • Ова е една од ретките ситуации кога маж влегува прво, држејќи ја вратата на својата сопруга. На овој начин, таа ја штити жената од потенцијално непријатно опкружување, но и од погледи на други луѓе.
 • Ресторанот влегува и излегува од ресторанот без поздравување, освен во ситуација кога некој од персоналот ве поздравува на влезот.
 • На гардеробата, палтото на жената, кога се соблекува или се облекува, го држи единствено мажот со којшто дошол. Во никој случај не се очекува од персоналот, иако модерното време го толерира и ваквото однесување.
 • Во ресторан, жената не мора да ја соблекува капа или капа, додека за маж ваквото однесување е неприфатливо.
 • Ако имате резервација, претпоставката е дека келнер или водителка ќе ве однесе на вашата маса. Ако изберете за себе, некој избира маж, но во договор со жена, тој оди на прво место.
 • Вистински господин никогаш нема да седне на маса додека жената не е пријатна. Во оваа пригода, тој ќе и ’остави на изборот на стол или дури ќе инсистира на место со поубав поглед или барем оној што не е на патеки. Откако ја држеше столот и helping помогна да се чувствува удобно, тој ќе избере место преку улицата или лево.
 • Келнерот е поканет единствено од човекот, со мало кревање рака. После консултација со присутните дама, мажот нарачува храна и пијалок. Ако келнерот не го сторил тоа, мажот истурил пијалок за жената. За време на оброкот, тој се грижи дека чашите секогаш се полни со тоа што прво посегнуваат по неа и само тогаш до себе. Тој секогаш третира со персоналот со убав и мирен став, без оглед на какви било грешки.
 • Ако некој последователно се придружи на масата, мажот треба да застане и да ја поздрави таа личност и, ако е дама, да и помогне да седне. Aената станува само ако е млада, а жена постара по возраст или позиција и приоѓа на масата.
 • Дамата на масата никогаш нема да ја поправи нејзината шминка или фризура, но ќе оди до тоалетот кога ќе биде потребно. Таа оди во тоалет, придружувана од човек кој чека. Сепак, ова често се смета за премногу формално, па затоа е совршено прифатливо за него да станува кога е, да го држи столот и да го повтори процесот кога ќе се врати на масата.
 • Ако продавач на цвеќиња се приближи до масата, жената треба да каже „благодарам“, во спротивно, тоа укажува дека таа сака мажот да си купи цвеќиња.
 • Ако келнерот ви даде погрешен оброк, вие одбивате решително, но учтиво, без да го кренете тонот и да ги направите сцените. Треба да ги решите проблемите со директорот на ресторанот, а не со келнерот.
 • Ако одите во ресторан со деловни партнери, роднини или пријатели и ги поканиле во ресторанот, на сите се однесувате на ист начин.
 • Ако имате несреќа: испуштете ги додатоците на подот или истурете пијалок, келнерот е должен да ги замени додатоците или да донесе нова крпа од маса. Нема потреба лично да се извинувате или интервенирате. Подоцна можете да ја наградите kindубезноста на келнерот со подобра.
 • Кога маж и жена се наоѓаат во ресторан, мажот треба да плати, а ако жената сака да учествува во плаќање на сметките, таа подоцна може да му понуди пари од своја страна, иако не е грубо и жената да плати.
 • При напуштање на просториите, редоследот на излез се враќа од редоследот на влез. Firstената излегува прво, а мажот оди зад неа.
 • И, конечно, да, тешко е да се откажеме од современите технологии деновиве. Како и да е, мобилните телефони, таблетите, копчињата и слично не се на место на масата.
 • Мобилниот телефон треба да се замолчи, и ако веќе мора да одговорите или да повикате некого, треба да одите на просторот пред тоалетот или ресторанот и да го сторите тоа без да ги вознемирувате другите. Ние разбираме дека ова ќе биде најтешкиот дел …

Однесување на масата

На прв поглед, правилата за добро однесување на масата може да изгледаат многу комплицирани. Меѓутоа, ако не ги одржувате лактите на масата за време на оброкот, не зборувајте со уста полна и не крадете од храна, голема е веројатноста дека ќе можете многу лесно да се справите со сè:

 • Ената има предност да избере оброк. Ако има само едно мени на масата, оставете го на дамата. Таа tells кажува на сопатничката што одлучила, а тој е тој што нарачува од келнерот.
 • На почетокот на оброкот, салфетката треба да се шири полека и елегантно и да се стави на скутот. Големи салфетки се отвораат на половина, додека помалите треба да се отворат за да го покријат целото крило.
 • Салфетката речиси никогаш не се турка во јака. Доколку е потребна храна која бара ваков вид гардероба заштита од можна контаминација на храна, тогаш веројатно е дека ресторанот веќе има специјално дизајнирана салфетка за таа цел.
 • Честопати, користете салфетка за да ја избришете устата со лесна славина или впие. Никогаш не го правете го ова со едноставно бришење.
 • Ако треба да станете од масата, преклопете ја салфетката така што извалканиот дел е внатре и спуштете го во стол.
 • Кога додавате храна, вообичаено е да го направите ова десно, освен ако домаќинот не го сторил спротивното. Во тој случај, тоа правило продолжува, надвор од почит кон него.
 • Кога додавате сад во садот, можете или да го чувате за да служи лицето, или само да го додадете за да го направите сами.
 • Ако преферирате солена или зачинета храна, никогаш не додавајте зачини пред да ги пробате.
 • Ако на барање на лицето додадете сол или бибер, секогаш направете го тоа заедно, дури и ако лицето побарало само едно од двете.
 • Ако корпа за леб е пред вас, користете ја прво, тогаш понудете ја на лицето од вашето право.
 • Ако сакате да ширите нешто на лебот, во никој случај не правете го по целото парче, но исцедете парче од залак.
 • Не е пристојно да се земе последната парче леб без претходно да им се понуди на другите.
 • Ножот и лажицата се поставени на десната страна на плочата и вилушката од лево. Рачките на додатоците треба да се соочат на работ на табелата, а лопатките се соочуваат со плочата. Мали лажици и вилушки за десерт се наоѓаат над плочата, при што нивната рачка е насочена кон десната рака.
 • Ако имате повеќе додатоци покрај плочата, прво користете ги најдалечните. Првиот пар е за мезе или салата, вториот за главниот тек и третиот за десерт.
 • Очилата се поставени десно од плочата, според редоследот по кој се пие пијалокот, од десно кон лево.
 • Вилушката секогаш се користи со левата и со ножот и лажицата со десната рака.
 • Супата не е скршена од срце, ниту целата лажица се става во устата. Супа треба да се “пијат” од лажица.
 • Не ја навалувајте чинијата за супа кон вас, туку спротивно на себе.
 • Прстите се јадат: леб, пилешко месо, сендвичи, овошје и суви колачи.
 • Коските се поставени на работ на плочата.
 • Ние јадеме овошје со рака. Црешите и црешите се јадат со лажичка, а јадрото дискретно се враќа во лажичка и се спушта во чинија. Слично е на пр. маслинки.
 • Ако оброкот се расипе, поставете ја вилушката и ножот во форма A, осигурувајќи се дека ножот со нож се соочува со плочата и врвот на вилушката.
 • Ако се користи чепкалка за заби, устата треба да се затвори со рака.
 • Стаклото за вино се држи со десната рака од рачката. Никогаш не истурајте вино над половина чаша.
 • Ако некој ве праша нешто во моментот кога сте сакале да земете голтка, вратете ја чашата на масата сè додека не одговорите.
 • Ако пиете вино додека јадете, избришете ги усните со салфетка и ставете ја вилушката и ножот на чинијата.
 • Ако не сакате да пиете вино, одбијте ја понудата со лесно движење на рацете или повлечете ја чашата кон вас.
 • Кога сте завршиле со јадење, поставете ги вилушката и ножот рамо до рамо и поставете ги врвовите на „единаесет часот“, а краевите „во пет часот“.
 • По завршувањето на оброкот, преклопете ја салфетката така што извалканиот дел е однатре и ставете го на левата страна на плочата или, ако плочата е веќе отстранета, пред вас.

Ако етикетата не е близу до вас и сега за прв пат наидувате на некои „правила“, сето ова може да изгледа малку сурово, напнато и одбивно. Сепак, дајте си шанса. Штом правилата за добро однесување станаа навика, ќе откриете дека тие всушност се многу значајни и привлечни. Затоа што кога ги почитувате другите, тие се одговараат на ист начин.

И на крај, ако не верувате во нас, верувајте му на Jackек Николсон, докажан шармер и заводник, и тој вели: „Дама да помине. Не ја отворајте вратата без да тропате. Не повикувајте и бидете пристојни. Овие се едноставни правила кои го прават животот поубав и подобар. Манирите значат и зборуваат за вас. Тие покажуваат меѓусебна почит и почит. Дајте го она што го очекувате од другите “.\

Веста е позајмена од nedjeljno.com, а наша препорака за најдобар ресторан од Тиквешкиот регион е ресторанот Пицерија Италија!