Светло и свежо црвено вино

Деликатни со многу суптилни ароми, светло црвените вина се совршени за оние кои сакаат да избегнат алкохолот да им удри на главите. Поради својата прифатлива природа, таа се цени меѓу искусни колекционери, како и почетници. Светло-црвените вина се издвојуваат за нивната помала количина танини, фини киселини, малку помалку алкохол и ноти на црвено овошје. Обично се служат во тркалезни чаши кои собираат елегантни ароми.

Примери: пински ноар, игра, откуп, црн темјан   

Температура на сервирање:  12-19 ° C

Одличен со храна:  Рисото со печурки, пилешки тепсии, пасти, пилешко и други пердуви живина.