Денес, снежно…

Нешто за виното

Повеќето вино се прават со грозје, но тие не се како оние што ги наоѓате во самопослуга.

Над 1.300 сорти на вино грозје се користат и веруваат во тоа или не, околу 100 од овие сорти сочинуваат 75% од светските лозја.

Најмногу засадено вино грозје во светот е Каберне Совињон:
Каберне Совињон е полноправно црвено грозје, прво силно засадено во регионот на Бордо. Денес, тоа е најпопуларната сорта на вино во светот!

Виното е повеќе од само пијалок; тоа е начин на живот, истражување на историјата, гастрономска авантура, студија за земјоделство и начин за истражување на различни култури.

Дали знаевте дека има над 1300 видови вино таму, подобро е да започнете со само основите. Некои основни вина што треба да ги пробате прво се наведени подолу:

Заеднички бели винаЗаеднички црвени вина
Ризлинг
Пино Грис
Совињон Блан
Шардоне
Пино Ноар
Зифандел
Сира
Каберне Совињон