Розови вина

Розата е вино, направено од црвено грозје со технологија на бело вино и како таков момент на пресврт помеѓу белото и црвеното вино со тенденција да се однесува како бело. Затоа, како по правило, розите се служат разладени, а тие се со повисок квалитет, претежно светло розова, кромид или лосос и претежно многу суви. Овој стил најчесто се произведува во Медитеранот, јужна Франција, источниот брег на Шпанија и Италија, додека во нашиот регион подолг период, полусуво и полу-слатко розово со силни ароми на црвени бобинки или рози беа популарни, најчесто направени од хамбург, пино ноар, игра, купувач…

Примери: штипки од Прованса, штипки од долината на Рона, кларета или темно розова стилови на Бордо, гарнитури на ѓубре, санџови, мравре…

Температура на сервирање:  8 -11 ° C

Одличен со храна:  Зачинети јадења со ориз, пржено пилешко, печено свинско месо и патка, мексиканска храна, либанско, грчко, турско, па дури и источно кујни, и тие можат да бидат исклучителни аперитиви…