Целосно и силно бело вино

Богатите бели вина, како по правило, се подложени на сличен третман во винарските визби како црвените, за да произведат силни вкусови и ароми, што може да ги направи да изгледаат црвени. Вообичаено е овие бели вина да стојат во дабови буриња за да ја добијат класичната ванила или кокосова нота, како и да поминат низ процес наречен малалактичен, при што суровите се претвораат во поблага, млечни киселини и ја смируваат целокупната киселост на виното. Многу бели вина со полно тело може да траат до десет години, иако повеќето го достигнуваат својот врв на возраст од три до четири години.

Примери: барикадиран шардоне, полуон, вион, маргарин, Рајн Ризлинг…

Температура на сервирање:  9-14 ° C

Одлично со храна:  Рак и јастог, тестенини, пица со бело сирење, пилешко со естрагон, меки сирења, јаткасти плодови, пилешко и друго живина…