Лесни и суви бели вина

Како рафал на молња на непцето, белите вина од овој стил се виновно е вино на светло пиво – тие се ценети за нивните освежувачки својства. Изрази како што се суви, свежи, свежи, пенливи, ретки, често може да се слушнат при опишување на вина од овој стил. Најдобро е да ги пиете додека се млади, една или две години од жетвата, да се користат свежи, овошни ароми и пријатни киселини. Од сите стилови на вино, лесните и сувите бели вина обично имаат најдобра вредност за парите.

Примери: темјан, шардоне, був, зелена Велчин, скара за пино, Совињон блан, вердехо, Малвазија, бибер, верментино, италијански Ризлинг или Грежевина, смедеревка, посип, грчки, ракацители…

Температура на сервирање:  7-13 ° C

Одличен со храна:  Морски производи, суши, салати од зелен зеленчук, песто, помфрит и пржено пилешко, пилешко и друго живина…