Ароматични и слатки бели вина

Аромите на овошен и цветни ароми едноставно течат од стаклото во овие вина. Тие често се направени во стил кој вклучува употреба на преостанат шеќер од грозје. Сепак, како и со добра лимонада, оваа сладост во суштина се користи за да се балансира агресивната киселост или горчината на виното. Шеќерот е таму за рамнотежа, не само за сладост. Доколку не се задржа одредена количина на природен, непречен шеќер, овие вина би биле премногу горчливи или кисели за пиење. Тие обично се придружени со името „хармонично слатко“.

Она што е важно да се разгледа е дека сладоста не е карактеристика на грозјето, затоа што присуството или отсуството на шеќер во виното е одлука донесена за време на нејзината подготовка. Секоја сорта на грозје може да се направи со суво вино, па дури и со оние што обично се поврзани со слатки стилови. Ризлинг е типичен пример за тоа. Не може да мириса на сладост, само ароми кои се поврзани со слатки вкусови, но додека не се земе голтка, не постои начин да се знае дали виното е слатко или суво. Сорти на грозје наведени подолу се одлични за вежбање на непцето за да се направи разлика помеѓу сладост (вкус) и овошје (арома).

Примери: shenan blanc (суви и слатки стилови), gevurctraminer (суви и слатки стилови), мускант бланс (по правило слатка, иако и направена во сув стил), Riesling (суви и слатки стилови), темјан, грчки и сицилијански сорти на мускат…

Температура на сервирање:  7-14 ° C

Одличен со храна:  Индиска и тајландска кујна, цитрусни јадења, сини сирења, сос од бекамел, колачи, сладолед …