Винските солзи…

Меѓу љубителите на виното, околу оваа појава се шири цела малку вино митологија, пред се затоа што нивниот изглед не е лесен за објаснување. Но, во реалноста, „солзите“ можат да ви кажат малку за виното и практично ништо за неговиот квалитет. Во суштина, „солзите“ се резултат на процес објаснет како ефектот Марангони, кој се занимава со движење на флуидната мешавина на површината. Во случајот со виното, каде што се поврзани алкохолот и водата, „солзи“ се формираат поради комбинација на различни молекуларни сили на алкохол и вода и отпорност со која течноста се среќава при истурање на чашата, сето тоа со постепено испарување на алкохолот, што ја менува структурата на затегнатоста во течноста. тоа е, вино.

Кога ќе ја вртите чашата со виното, поради центрифугалната сила, алкохолот, како лесна тежина, ќе започне да се групира на внатрешноста на чашата и потоа полека ќе испари, додека водата (и сите други супстанции содржани во виното) ќе се вратат на стаклото како потешка и постабилна. капки дожд на прозорецот. Ова значи дека појавата на „солзи“ е доста под влијание на температурата и влажноста на просторијата каде што го пиете виното, обликот на стаклото, практично неколку работи, но не и квалитетот на виното!

Всушност, единственото нешто што „солзите“ ви кажуваат за виното е тоа што содржи – алкохол!

Содржината е позајмена од vino.rs