Десертни вина

За да се зачува природната сладост на десертите вина, ферментацијата е запрена пред квасецот да го потроши целиот шеќер. Кога ова е направено, како по правило, се добива вино со помала алкохолна јачина, но бидејќи додавањето на други алкохоли, односно дестилати вино (брендови грозје со неутрален вкус), е дозволено за десертно вино, овие вина завршуваат со околу 17-20 проценти алкохол. Поради високата количина алкохол и шеќер, десертните вина се ценети и дизајнирани да бидат пијани во мали количини од помали чаши. Се разбира, во категоријата десертно вино има и други опции покрај оние со додаден алкохол (како шери, мадера и порто). Токајац, Ченин Блан од долината на Лоара и многу други вина се нарекуваат „природно слатки“ десертни вина. Шеќерот во нив обично се концентрира поради некој вид дехидрираност, или под влијание на мувла,

Примери: порто, шери, медера, вина на дожд, токаи…

Температура на сервирање:  Варира

Одличен со храна:  Сини сирења, карамели, колачи, чоколадо, овошни пити…