Шампањско и пенливи вина

Тајната зад меурчето во шампањот лежи во додавањето на специјална мешавина од шеќер и квасец наречен ликер де тираж суво бело вино. Ликер де тираж предизвикува секундарна ферментација во шишето, што создава меури. Очигледно, не се прават сите пенливи вина на овој начин. Вината како просечна и ламбрата се произведуваат со вриење во резервоар под притисок и потоа пополнување на шишињата. Плелерите со понизок квалитет ја добиваат својата карбонизација преку процесот на карбонирање. Пенливи вина се одликуваат со меурчиња и високи киселини и се разликуваат по боја од бела до розова до црвена. Пенливи вина се поврзани со прослави со векови, со оглед на улогата на добредојден пијалок, но всушност добро се комбинираат со широк спектар на храна.

Примери: шампањ, кафе, просек, секта, асти, ламбру…

Температура на сервирање:  5-9 ° C

Одличен со храна:  помфрит, чили, остриги, салати, рибино тако, солено месо, и тие можат да бидат исклучителни аперитив пијалоци…