Што е вино и од каде потекнува?

За разлика од кафето, кое е направено од печено семе, пивото, кое главно е резултат на ферментација на житарки, чајот добиен од лисјата на растенијата, е вино направено од овошје. Ова е причината зошто киселоста е главниот впечаток што го прави виното. Киселоста на овошјето гарантира долговечност на виното, а најчестите ароми што може да мирисаат се аромите и вкусовите на овошјето. Виното е всушност како камелеон, ароматично може да ја игра улогата на скоро секое овошје во светот, содржи алкохол. Алкохолот е жежок ‘рбет на вино и да не беше, тој камелеон ќе се распадне како’ рбетник. Затоа, не плашете се од алкохол!

Први чекори за вино 4

Како се чувствува?

Во описот на виното, она што се чувствува на носот е суштинска ставка. Зошто? Мирисот во виното е всушност резултат на распаѓање на органската материја во него и ако нешто не е во ред, нема да ви се допадне. Еве едно важно правило: Ако не ви се допаѓа мирисот на вино, без разлика колку медали или скапо чини, побарајте некој друг. Исто така, виното не е парфем, затоа само го сакате и го земате на пиедестал само за мирис. Статистиката за потрошувачи на навики вели дека дури 30 проценти од луѓето се одлучуваат за вино заради аромата, што е еден вид покана да зачекори во светот на секоја поединечна етикета.

Први чекори за вино 2

Црвено, те сакам црвено!

Дали е црвено вино подобро од бело или розе? Драстично е различно затоа што во производството се користат и сок и епидермис, а понекогаш се користат и петиоли, односно целото овошје, додека во бело и розево се зема само сок. И бојата на виното доаѓа од кожата, но не само бојата, туку и другите основни состојки како што се текстурата и некои фактори што се здрави за здравјето. За разлика од белото и розовата, црвеното вино може да биде и грубо и горчливо, но дајте му шанса, оставете да дише. Можеби ви се допаѓа многу подоцна. И ако не, можеби сте човек кој метаболизам на црвено вино не е добар. Ако е така, не инсистирајте на тоа без оглед колку е скапо црвено вино најскапо и најпознато на светот.

Први чекори за вино 7

Дали виното расте на дрво?

Само што сфативте дека виното содржи многу овошни ароми кога стаклото се претвора целосно. Мирисот на дрво, кокос, ванила, тост, наречен, тутун … Црвените вина особено треба да се смират во дрвен сад пред да влезат во шишето. За таа цел, најчесто се користат дабови буриња, кои се изгорени однатре за да му дадат облик, но и да ослободат што е можно повеќе ароми од дрво. Колку е помал барелот, толку е поновиот, толку повеќе ќе влијае на виното. Најмногу сладост од ванила во виното ќе даде сосема 225 литарски барел, т.н. барик барел. Бурињата можат да бидат во обем и десетици илјади литри и колку е поголемо влијанието врз аромите, толку е помало. Но, специфичноста на виното може да биде уште поизразена.

Први чекори за вино 6

Додека не потемни, другиот не зори

За некои вина буквално може да се каже дека одмараат и напредуваат на одмор! Се разбира, овие не се сложени организми, но вината најмногу се прават со стареење на мртви клетки од квасец. Не квасец, ни вино! Ферментација е процес со кој шеќерите од грозјето се претвораат во алкохол. Затоа грозјето од доцната жетва има многу шеќер и многу алкохол. Откако ќе заврши процесот, квасеците умираат и паѓаат на дното на резервоарот, барел или цементен резервоар, создавајќи, особено во бели и пенливи вина, кремасти, месари или вкус на коска и леб. Таквите бели вина ја немаат свежината и кршливоста што инаку се цени, но ова е уште едно ниво на разбирање на виното …

Први чекори за вино 5

Шехеллем или вино, прашањето е сега?

Стандардно, виното е кисело, но тоа е негова природа, а не атрибут на кој се стремат винарите. Тоа е кисело, но исто така може да биде и слатко. Поточно, колку е послатка киселоста, толку помалку овошни доаѓаат плодовите од грозје. Сепак, може да има повеќе од нормално, ако грозјето се бере доцна или ако плодовите дополнително се сушат на сонце. И уште повеќе ако ги оставите буквално да бидат нападнати од благородна мувла.

Не ви е доволно?

Алкохолот, исто така, дава сладост, така што додавањето „зовриена вода“ на полу-ферментирано вино ќе ја зачува целата таа сладост. И никогаш не кажувајте дека не ви се допаѓа слатки вина, барем додека не вкусите добар мускат, премија Ризлинг или порто.

Грозјето не е секогаш грозје

Постојат многу варијанти на грозје во светот. Нека изгледаат слично, нека не. Но, во процесот на ферментација, сорти на грозје ја размножуваат својата разновидност и во виното како финален производ стануваат различни, буквално како младенците и жабите.

Први чекори за вино 3

Малиот е обично поголем

Нема вика за вино: Главите не болат од вишок. Напротив, силните екстракции, силни ароми и вкусови не значат дека имате вино подобро од кој било друг во чашата. Не многу алкохол, шеќер, танини, киселини. Ништо од тоа. За разлика од робусноста, правилната организација на сето погоре, хармонијата, суптилноста на вкусот и мирисот, остануваат во долга и убава меморија.

Лошите работи се случуваат

Да, виното може да биде расипано. Да се ​​чувствувам на приклучокот. Да се ​​оксидира, да испарува со текот на времето или да дише, да се отвори. Да се ​​биде досаден. Сите видови на лоши работи можат да бидат во шишето само чекајќи да ве изненадат. Но, вистински винарџија не губи надеж, не стои на првата пречка. Тој едноставно брза да истражува, да открие нови етикети, сорти, климатски услови. Споменот на вашето вино искуство е огромен и чека да го пополните, а не чаша што може да се полни.

Ако сте ги совладале овие неколку мали лекции, подготвени сте за следниот чекор. Но, не смеете да го изгубите видот дека ништо не може да го замени – вежбајте!