Улогата на уметноста, и виното

Дури и во античка Грција и Рим, виното се поврзувало со култот на богот Дионис, или Бахус. Првично, во чест на ова божество беше изведена античка драма, кој беше чувар на законот и редот, но и господар на виното бахалија. Две од неговите противречни улоги и различни лица се сите добро претставени на целиот спектар на делото, прикажувајќи го како прекрасно момче, жив брадестиот старец или андроид млад човек, понекогаш јасно пијан. Мотивот за одгледување грозје и правење вино, како и уживање во неговите императори, е украсен со бројни платна, теркота и релјефни од слонова коска. Богатите често пиеле вино од скапоцени садови, така што низ историјата овие луксузни предмети секогаш биле исклучителна можност за уметниците да ја покажат својата виртуозност и мајсторство на занаетчиството и декорацијата. Така, дел од стотиците изложени експонати се чаши, чинии и чаши изработени од најразлични материјали, од злато до керамика, многу богато украсено и обоено стакло, до слонова коска, ретко дрво, аметист и рог. Некои од суетите парчиња, исто така, ја покажуваат важноста што го има виното за христијаните, симболично претставувајќи ја крвта на Спасителот во светото мистерија на Евхаристијата. Претставени уметнички дела, избрани од различни епохи, од антички Египет, преку антиката и средниот век, до периодот на ренесансата и пост-ренесансата, се исклучиво зачувани во прекрасните колекции на овој музеј. Тука спаѓаат грчки вазни, мермерни скулптури, класични кумоси, „стол за интоксикација“ од замокот Амбрас, слики од Басан, Тинторето, Бругелс … Некои од суетите парчиња, исто така, ја покажуваат важноста што го има виното за христијаните, симболично претставувајќи ја крвта на Спасителот во светото мистерија на Евхаристијата. Претставени уметнички дела, избрани од различни епохи, од антички Египет, преку антиката и средниот век, до периодот на ренесансата и пост-ренесансата, се исклучиво зачувани во прекрасните колекции на овој музеј. Тука спаѓаат грчки вазни, мермерни скулптури, класични кумоси, „стол за интоксикација“ од замокот Амбрас, слики од Басан, Тинторето, Бругелс … Некои од суетите парчиња, исто така, ја покажуваат важноста што го има виното за христијаните, симболично претставувајќи ја крвта на Спасителот во светото мистерија на Евхаристијата. Претставени уметнички дела, избрани од различни епохи, од антички Египет, преку антиката и средниот век, до периодот на ренесансата и пост-ренесансата, се исклучиво зачувани во прекрасните колекции на овој музеј. Тука спаѓаат грчки вазни, мермерни скулптури, класични кумоси, „стол за интоксикација“ од замокот Амбрас, слики од Басан, Тинторето, Бругелс …

umjetnostvino2.jpg

Кога ќе се запознаете со уметничката традиција поврзана со виното, најдобро е да се зафатите со гастрономијата, на која со ovingубов се пристапуваше овде за радост на приврзаниците. Можеби не сте знаеле, но Виена е единствената метропола во светот која исто така има економски значајно лозје во границите на градот. Лозарството придонесува особено за културниот идентитет на Виена и е многу важен економски фактор. Неговите почетоци датираат од времето на Илирите и Келтите, но само Римјаните вовеле професионални методи на одгледување и просејување. Виенските лозја зафаќаат вкупно 700 хектари, засадувајќи околу 80 проценти од сортите со бело вино и 20 проценти од црвеното вино. Исто така е уникатно што градот Виена повеќе од 100 години управува со лозје од 48 хектари, а денес Кобенкл е меѓу најважните виенски компании од ваков вид. Фокусот е ставен на традиционалните сорти на винова лоза, и многу внимание се посветува на особеностите типични за сортите, како и старите вина. Фаворитите на Кобенцел се национално и меѓународно многу наградувани и одликувани, вклучувајќи ги Зелената Грин Велтлер, Гемиште Шатц, Ризлинг, Yellowолт Мускат, Пино Бланк, Пино Ноар и Синиот Ципер (Блеу) Звејгелт “). Овие вина се нудат според сорти на грозје во „класичната“ варијанта, што е млада и лесна, или „сенаторот“, кој е силен и стар. Во овој лозје се организираат тури за винарски визби со дегустација на вино. Специјалните турнеи ви овозможуваат да запознаете неколку стари и убави винарски визби. Особено е привлечен петгодишниот Виonон во срцето на Виена, а прекрасниот вински амбиент на палатата Кобург, изграден во историските урнатини од 16 век, чија колекција на скапоцени, ретки вина е меѓу најдобрите во светот! Сепак, култните места што треба да се пробаат се винарските таверни наречени „Хејуриџ“ во старите виенски села Нојстифт, Нуздорф, Сиверинг, Гринзинг, Оберла, Херналс, Стамерсдорф и др., Кои се посветени на многу песни и беа позадини за филмското создавање. Тие се познати по нивната пријатна и пријатна атмосфера. Постојат и есенски планинарски тури (22 и 23 септември), кои покрај уживањето во виното, нудат и пијалок од исклучителниот виенски вински пејзаж.

Сторијата е привземена од nekretnine.rs