Винска етика

Се вративте дома после напорниот ден на работа. Е петок. Сакате да се опуштите со чаша „добро вино“. Ова не е ваша навика, а вие не сте познавач на вино, затоа го зграпчивте првото шише за подароци од полицата. Поделете ги вината во црно-бело. Вие дури и не сте запознаени со розови вина. За поделба според количината на шеќер и не зборување. Но, решени сте, го сакате виното. Ја затемнувате светлината во собата, игравте релаксирачка музика по ваш вкус. Виното е веќе во чашата. Опуштени сте во омилениот агол на куќата. Ја земаш првата голтка … И повторно ја ставаш во чашата. Се чувствувате како да пиете некои од најлошите во светот. Го гледате шишето, датумот на истекување. Се прашувате – дали виното може да биде лошо?

Не секое вино е слатко вино. Иако продажбата на вино од сите квалитети е широко распространета, сепак треба да обрнете внимание и да изберете добри вина што ќе ги задоволат сите ваши сетила.

Видови вино по ваш вкус


Не се сите видови вино по ваш вкус. И не мора да бидат. Виното не се пие исто како тоа. Не е чаша вода за гасење жед. Тоа е посебно искуство и само ако му пристапите, можете целосно да уживате во тоа. Значи, вкусот е она што доаѓа прво при изборот на вино.


Виното е поделено по боја. Значи, вината ги делиме во црна, бела и розова боја.


Црвено вино


Црвеното вино го делиме според видот на грозјето од кое е направено. Така имаме:
• Каберне совињон
• Мерло
• Небиоло пино ноар
• Сирење или сорго
• сендвичи
• Нов карфиол

Бело вино


Ние, исто така, ги делиме белите вина според видот на грозјето од кое се создаваат. Значи ние треба да:
• Шардоне
• Senin празно
• Црвена Траминер или klevner
• Ризлинг
• Sauvignon blanc
• SEMILONA


Покрај оваа основна поделба на виното, можеме да поделиме и по количината на шеќер. Значи ние винаме со вина со помалку шеќер суви, со малку повеќе полусуви, како и полуслатки и слатки.

Шампањ е вино со посебна технологија на правење, кое содржи висок процент на јаглерод диоксид. 

Како се служат добрите вина?


Температурата на виното е клучна за вкусот. Така, црвените вина се служат и се консумираат на температура малку под собна температура од 15 – 20 степени, додека белите вина се служат разладени на температури од 9 – 14 степени Фаренхајт. Несоодветно ладно вино може значително да го намали, па дури и да го расипе нејзиниот вкус. Вообичаено е температурата на виното да остане иста во текот на целата вечер, така што белите вина и шампањите се служат во кофа со мраз. Исто така, пожелно е црвено вино да не претрпи големи флуктуации на температурата. Сепак, некои сомелиери (познавачи, сервери за вино) веруваат дека на црвено вино треба да им се даде можност постепено да се загрева. Добрите вина се отвораат вака, а навечер можеме да ја доживееме целата повеќеслојна што треба да ја понудат најдобрите црвени вина.


Како ќе се отвори виното во голема мера зависи од тоа дали се сервира во соодветни чаши. Различни видови вино бараат различни чаши.


За црвените вина, чашите со поголемо тело и отворите се добри. Во такви чаши виното подобро реагира со кислород, особено ако чашата, односно виното во чашата е малку дупчат. Ова придонесува за подобар развој на аромите и букетите што само вино ни ги дава. Бидејќи повеќето од нашиот вкус се формираат од чувството за мирис, јасно е зошто е важно големо отворање на стаклото. Носот е целосно потопен. Како по правило, стаклото за вино го држи рачка или нога, а не балон или тело, за да спречи несакано затоплување на виното. Ова е особено точно за белите вина, кои се служат во потенок потесен чаши со помал отвор. Помалото отворање на чашите со бело вино служи за да се направи виното побавно да реагира со кислород, како и да се загрева побавно.


Виното се истура од чашите во мали голтки, нежно, слободно дозволувајќи му да се лизне над непцето. Така се ангажираат сите наши сетила. Ниту најдобрите црвени вина, ниту белите, не можат да ни го дадат задоволството ако само ги испуштиме во грлото. Значи, ние не го доживуваме вистинскиот карактер на виното и потоа само го истураме. И дека верувам во тебе не е ниту желба ниту цел.


Солзите на виното се уште еден показател за квалитетот на виното. Најдобрите црвени вина како дупки во стаклото се создаваат на работ на чашата солзи од вино. Во врска со интензитетот на овие солзи, го утврдуваме квалитетот на виното.


Комбинирање со храна. За да извлечете максимум од вашето вино, убаво е да го спарите со вистинска храна. Розовите вина се поблаги, па затоа се комбинираат со полесни оброци и десерт. Со најдобрите црвени вина, обично јадеме црвено месо, силни сирења и зачинета храна. Овие вина содржат поголем процент алкохол. Белите вина, од друга страна, одат одлично со бело месо, риба и лесна храна и кремасти сосови. Со слатко вино се јаде нешто послатко од самото вино. Видовите вино треба да се менуваат за време на вечерата бидејќи храната се менува. Но, секако, ова се само упатства и добро е да се потпрете на вашиот сопствен вкус исто така. Затоа што можеби ви се допаѓа слатко вино со малку венисон во лов сос.


Да ви помогне да одлучите какви вина се најдобри за вас, без разлика дали се најдобро црвено или бело или црвено вино, одете во најблиската продавница за специјалисти. Сомелиерите ќе се сретнат таму. Продажбата на вина е под големо влијание од нивната вештина да идентификуваат кои вина се добри за вас како купувач. Многу брзо и лесно можете да стигнете до првото шише по ваш вкус.


Од друга страна, ако веќе сте истражувале и веќе сте култивирале одреден сензибилитет, во нашата онлајн продавница која е една од активностите и продажбата на вино, можете да нарачате добри вина, кои сигурно ќе ги играат сите ваши сетила.