Најголемата подземна винарска визба се наоѓа во Молдавија

Иако не е во друштво на земји познати по дестинациите за вино, Молдавија официјално ја има најголемата колекција на вино во светот.

Станува збор за подземен лавиринт од ходници кај Милести Мичи, претворен во еден вид визба со околу два милиони шишиња најквалитетни молдавски вина од избрани европски и домородни сорти, и голем број на барели од шест до 200 000 литри со висококвалитетни вина што се извезуваат со децении. САД, Јапонија и многу други земји во светот.

Оваа уникатна визба се наоѓа во Милести Мичи и шишињата се уредно распоредени долж 55 км варовнички коридори под земја, повремено и на длабочина до 80 метри. Спелеолозите тврдат дека има дури 200 километри различни ходници, претежно непроодни досега.

Најстарите шишиња во оваа колекција датираат од 1969 година, кога официјално беше отворен подрумот. Благодарение на поволната температура и влажност, вината тука созрева во практично идеална влажност и температурни услови, а посетителите ги посетуваат подрумите на подрумот пеш, за време на повеќечасовна екскурзија, или – со автомобил! Исто така е можно да се резервира место за вашето „милениче во шишиња“ кое ќе остане тука за потомството.

Патем, винската приказна во Молдавија во никој случај не е нова работа, што е потврдено од кластерот во грбот на оваа земја. Всушност, според некои, тука живее 3000 години со вино и вино, а богатата традиција се рефлектира во народни изреки, како што се: „Колку е подобро виното, толку подобро сопственикот на домот“!

Одличната клима, со кратки и тивки зими и долги топли лета, ја одреди судбината на селото Милести Мичи, на само половина час возење од главниот град Кишињев. Ридовите тука се граничат со реката Исновет, а местото е една од најстарите населби во Молдавија. Галериите во напуштениот рудник се наредени да личат на грчки храмови, а ходниците носат имиња како што се прави улици именувани по најразлични озборувања.

Водечката компанија за вино во државна сопственост, Индустриски комплекс Вина за квалитет на претпријатија, Милести Мичи, веднаш откако го основа и поседува ова чудо на природата и човечките раце, започна во 1969 година да располага со своите најдобри вина. Со текот на времето, се појавија и дополнителни простории, а една од атракциите е водениот wallид на влезот во подземната продавница за вино. Сè на сè, вистински вински рај што привлекува loversубители на вино и високи државни делегации од целиот свет.

Сите единици тврдат дека се со висок квалитет, секоја има природна капа што одговара, восок капа и уникатна етикета во согласност со античката карта на подземјето. Сите тие се направени на традиционален молдавски начин, така што можете да ја почувствувате моќта на сонцето и земјата во секоја капка, велат експертите, а некои од најчестите меѓународни сорти во Молдавија се pino noir, traminac, muscat otonel and Riesling, додека домашните се најпопуларните фетаскели. Днестровское, милјести, Кодру, негру де Пурчари, Трандафирул Молдовеј, Ауриу, Кахор-Цимаи…

Подземните комори се исто така идеално место за производство на пенливо вино по традиционален метод, како што се Молдавско Игристое, Молдавија де Лукс и Мускаатно Игристое.