Велигден

Велигден е еден од најзначајните и најголемите христијански празници. Дознајте нешто повеќе за симболите кои го одбележуваат овој ден – зошто…

…баш јајца, зајчиња, јагне, вино?

1. Црковни ѕвона
crkovni-zvona
Во најголем број земји во Европа, црквените ѕвона престануваат да ѕвонат на Велики Четврток. Тие мируваат во знак на сеќавање на Исусовата мака и смрт. Повторно почнуваат да ѕвонат на Велика Сабота како весели гласници на Исусовото Воскреснување.

2. Христијански крст
krst
Симбол на христијанската вера. Исус бил прикован и умрел на крст, но третиот ден воскреснал.

3. Љиљан
liljan
Овој цвет потсетува на повторното Исусово оживување, воскреснување. Тој е воедно и симбол на чистота на Девицата Марија.

4. Цвеќе
svekje
Сончогледот, нарцисот и лалето се исто така Велигденски симболи. Цветаат во пролет и симболизираат будење на Исус од мртвите.

5. Јагне
jagne
Јагнето симболизира човек, затоа што Исус е претставен како Добар овчар кој пази на своите овци. Јагнето доаѓа на свет во пролет. Израелците ја користеле јагнешката крв за да ги спасат првороденчињата во Египет.

6. Зајак
zajak
Зајаците потсетуваат на пролет и нов живот. Тие биле омилени животни на пролетната божица Eastre.

7. Јајца
jajca
Тие се симбол на пролетта и на Велигден. Знак се за нов живот.

8. Пиленца
pilenca
Тие излегуваат од јајцата и имаат иста симболика – нов живот.

9. Свеќи
svekji
Свеќите ја расветлваат темнината. Затоа на Исус се гледа како на вечно светло кое на христијаните им го покажува патот од смртта до животот.

10. Гранчиња од палма и маслинка
grancinja-od-palma-maslinka
Се користат како симбол на мирот.

11. Лепче
lebce
Парче леб без квасец се јаде во знак на сеќавање на Исусовата жртва.

12. Црвено вино
crveno-vino

Се пие во знак на пролеаната Исусова крв за човештвото.


И секако: Христос Воскресе!