Македонска Винотека

Македонија е вистинска винска земја со многу големи лозја и затоа големо производство, што овозможува пониски цени за крајниот клиент.
Македонија е благородна земја со долга традиција на производство на вино и лозарство. Македонските вина се познати и ценети низ цела Европа.

Лозовите насади најмногу се наоѓаат на ридовите, а главните сорти на црвено грозје одгледувани тука се Вранац, Прокупац, Мерлот, Каберне Совињон, Станушина и Кадарка. Белите сорти на грозје кои се најзастапени во македонските лозја се: Смедеревка, Шардоне, Совињон, Ризлинг, Žилавка и Žупjанка.

Македонската лозарство е фаворизирана од нејзината географска локација, блага клима и плодна почва. Најпознат вински регион е долината Вардар – Повардарие, во рамките на која е и познатиот вински регион Тиквеш. Вината од тиква е синоним за македонската вина.

Покрај Тиквеш, треба да ги споменеме и македонските винарии:
• Винарска визба • farmersивинари

Лозар
• Сковин
• Бовин
• Езимит
• Попов кула
• Стоби
• Шато Камник

Винарија Попов • Винарија Далвина

Најпознатите црвени и бели вина произведени во Македонија се:
• Вранец
• Кратосија
• Т’га на југ
• Траминец
• Жилавка


Вината направени од сортата Вранец се најпознатите македонски вина, со интензивна црвена боја и доминантна арома на црвени бобинки. Ова вино претставува хармонија на нежен, целосен и богат типичен вкус со силна структура.

Александар е нивното најпродавано вино. Мека и стабилна во исто време, со арома на шумски плодови и арома на мед.

Мршојадецот од доцна жетва се вика Царот, а се прави од дехидрирани бобинки од најдобрите позиции – тоа е бујно и полно вино.

Мојот начин, избрана врана со висока густина, со јачина од 17% алкохол. Тоа е незаборавно искуство. Наменет е за секој што сака правилен квалитет на вино.

Македонските винари се одлични извозници на популарни странски пазари како Америка, Кина, Јапонија и многу земји на кои им е потребен врвен квалитет и големи количини.