Мерло за пријателите – празник за долго сеќавање

Мерло за пријатели.  Студено време? Најдобар начин за затоплување – го препорачуваме Мерло. Тоа ќе придонесе за вашето расположение, вашето здравје и ќе бидете опкружени со пријатели. Ова вино стана најважната сорта на црвено вино во светот благодарение на мекиот, лесно препознатлив вински вкус. Merlot chokotte е средно бујна, со потенцијал за висок принос, па затоа често се преродува. Помакиот вкус на виното Мерлоа, исто така, придонесе да биде првата мешавина за Каберне Совињон во Бордо.

 „Виното го прави човекот социјален, тој ги прави лошите работи незгодни, а убавото изгледа прекрасно“.

Чарлс Бодл

Најраните сознанија за оваа сорта датираат, според Озли Кларк, од 1784 година, кога една локална власт по име Фаурво го оценила Мерло како најдобра сорта во регионот на Либурна, на десниот брег на реката Дордоња.

Во средината на XIX век, Мерло започна да се шири во Медок, на левата страна на реката Riverиронд, токму собранието на неговата способност да се меша добро со Каберне Совињон и Малбек. Квалитетот на грозјето и виното, кое е меко, со помалку танини, помалку токсини киселини и лесно за вкус, е сведоштво за неговото ширење во САД, Чиле, Австралија, Аргентина и Источна Европа.

Се чини дека Мерло се прошируваше во Италија во исто време како и во Медок. Според првичните сознанија, се појави во регионот Венето, кога и во Бордо, во 1855 година. Првпат бил засаден во кантонот Тичино, Швајцарија во 1905 и 1910 година.

Осумдесеттите, во тогашна Југославија, се однесуваа на „двајцата“ Мерло:

  • Мерло со млад сопственик на светло зелена боја, пајакова мрежа, со розов врв и
  • Мерло со сјајно интензивно црвен врв на еден млад сопственик, тогаш наречен „Истрајан“

Мерло сака ладни почви

Во Либурна има помалку дожд и потопли денови, но постои поголема шанса за мраз и студени ноќи. Ваквите услови се верува дека го фаворизираат Каберне Совињон, кој е значително поотпорен на студ, и со високи барања за топлина како што созрева. Затоа се препорачува во текот на 1970-тите да бидат засадени на пониски позиции. Но, потоплите услови НЕ МОАТ да направат постудени почви.

Пупките на Мерло се активираат рано, што го зголемува ризикот од доцни пролетни мразови и рано зреат грозје и винова лоза. На песочна почва, Мерло е чувствителен на сива мувла, бидејќи има тенка кожа, а во услови на зголемена релативна влажност, бобинките се многу потресени. Споредувајќи ги во исти термини, Мерло созрева порано од Каберне Совињон, за повеќе од две недели.

мерло

Jeanан-Клод Берует, технички директор на Шато Петрус од Померол, смета дека стресот на водата е многу поважен од температурата на земјиштето за Мерло и дека се одразува на подобро исцедена – исцедена почва преку наклон. И двајцата се експерти, постојат разлики во мислењето. Шато Петрус зафаќа релативно мал простор, наведен како пример затоа што виното е направено од чисто Мерло. Многу малку се додава во Каберне Франк за подобрување на киселоста. Во Свети Емилион, грозје направено од песок, глина или чакал формирано на варовник традиционално се мешало со Кабернет Франк.

Видот на виното се менува со терироар (вкус – вид на земја, според Дипел, односно комплетно природна средина за која било област на лозје, сортата Мерлот според Робертсон).

Песочните почви даваат поголема слобода за создавање вина, глинените почви даваат побогати, вина со повеќе содржини, додека варните почви даваат поелегантни и миризливи вина. Во Стариот свет, поголемо значење му се придава на теророт.

проф. Д-р Бранислав Сивче

Во принцип, алкохолот се смета дека не е добар за здравјето, а особено не треба да се меша со лекови, но црвеното вино е исклучок, а компонентата што ја прави разликата со другите алкохолни пијалоци е ресвератрол . Самиот алкохол не е одговорен за позитивните ефекти на виното врз здравјето на срцето и крвните садови.

Грозјето содржи антиоксиданти кои работат против слободни радикали и спречуваат оштетување на клетките. Слободните радикали се нестабилни молекули кои напаѓаат други молекули за да ги киднапираат своите електрони и да станат стабилни. Сепак, тогаш молекулите што ги киднапираат електроните стануваат нестабилни, напаѓајќи други молекули да ги киднапираат своите електрони, и така во кругот. На овој начин, многу клеточни структури се оштетени, а најголемата штета е предизвикана од оштетување на ДНК – генетскиот материјал што го содржи кодот со кој се прават клетките. Кога ќе се појави оштетување на ДНК, се создаваат мутанти , кои можат да бидат канцерогени.

Семето од грозје е познато по својата висока содржина на антиоксиданти, кои ги штитат срцето и крвните садови. За да има позитивен ефект на виното врз телото, се советуваат 1-2 чаши вино на ден, бидејќи повеќе од тоа може да имаат штетен ефект врз другите органи.

Црвено вино: богато со антиоксиданти

Антиоксидансите имаат електрони кои можат да ги пренесат и стабилизираат слободните радикали, со што се спречуваат слободните радикали да соберат електрони од други молекули во клетката и да создадат верижна реакција на оксидативен стрес. Кога исечете јаболко, започнува да ја менува бојата од бела до кафеава, започнува процесот на оксидација, предизвикана од слободни радикали на кислород од воздухот. Меѓутоа, ако ставите парче јаболко во сок од лимон, кој содржи витамин Ц – антиоксиданс, јаболкото ќе остане бело, оксидацијата нема да се појави.

Флавоноидите и ресвератролот се главните видови на антиоксиданти кои се наоѓаат во црвеното вино:

Флавоноидите се растителни антиоксиданти. Најчестото црвено вино е антоцијанидите, кои се наоѓаат во виновата лоза и му даваат длабока виолетова боја. Колку е потемни виното, толку е поголема концентрацијата на овие корисни компоненти.

Ресвератрол е компонента што растенијата ја создаваат за да ги заштити од габи. Припаѓа на групата полифеноли, кои се познати како добри антиоксиданти.

Се разбира, важен е и изборот на видот на виното, во зависност од потеклото на суровините од кои се произведува. Каберне Совињон содржи најмногу антиоксиданти, по што следат Пино Нуар и Мерлот.

ПИШЕЕ ЧЕСЕ и Мерло

господине

Рецептите за овој вид сирење доаѓаат од медитеранското подрачје и се многу различни, но најпознатото италијанско сирење е Формагио Убриако (Формаго Убриако), а во нашиот превод – пијан сирење.

Ова сирење се прави од кравјо млеко од двајца сопрузи , а на него се додава телешко месо во прав. Се произведува на годишно ниво, од крајот на септември до средината на октомври, додека се одвива ферментацијата.

Крушата од сирењето се чува на 33-35 ° C за половина час. Крушата потоа се меси до големината на зрно пченица и се готви веднаш на температура од 45-48 ° C за 15 минути. По заладување, масата од сирењето се става во калапи. Солењето сирење може да се направи на два начина, или во саламура или солено. По 20 дена, сирењата се ставаат во свеж куп црно грозје (мерло, каберна, караница) и се чуваат на температура од 18-20 ° C околу 15 дена.

Сирењата потоа се отстрануваат од оџакот, се потопуваат во тава со црвено или црвено вино и се чуваат 35-50 часа. Сирењата направени на овој начин може да се конзумираат веднаш или да се стават на зреење за еден до два месеци. На крајот на процесот на правење, сирењето има тврда кора од мат виолетова; самото тесто е бело, компактно, со нежна, слатка, арома слична на вино; вкусот е карактеристичен и оди кон зачинета. Оџакот и виното не влегуваат во самото сирење, туку ја оставаат својата арома. Сирењето подготвено на овој начин може да се чува долго време.

Пијаните сирења се набавуваат од крајот на септември до почетокот на ноември. Ако продолжат да созреваат, тие се достапни и подоцна во зима.

Во гастрономијата, ова сирење се користи како свежо компир, печен во „чакшири“ или со палента (качамак, супа, цицач) и шумски печурки. Пијан сирење оди одлично со круши.

1. / Според еден рецепт, малите полутешки сирења направени од кравјо или козјо млеко се потопуваат во добро затворен оддел за вино, а капакот се брише и се чува на ладно место во подрумот триесет дена. Сирењата потоа се отстрануваат од огништето и се сушат на дабови плочи неколку дена пред употреба. Сирењето оџак е малку поостра арома, но има исклучителна арома.

2. / Според вториот рецепт, белото ароматично вино (Совињон, Мускат, Траминанак …) се истура во садот во количина од околу четири прсти. Над виното е поставена сито или пластична мрежа на која се поставени полу тврди сирења направени од кравјо млеко, со тежина од само 200 гр. Сирењето не треба да го допира виното. Така, виното испарува и виното пареа влегува во сирењето. Садот е затворен, а капакот се става восок и се остава на собна температура петнаесет дена. Така добиените сирења се особено нежни ароми, со суптилен вкус.

3. / Според третиот рецепт, црвено вино со добар квалитет (црвено бургундско, кабернето, мерло, процес…) се става во контејнерот во износ од две третини од садот и полу-тврдите сирења направени од кравјо, овчо или козјо млеко се споредуваат, но се остава да го стори тоа помеѓу просторот што виното беспрекорно го облекува сирењето. Садот е затворен, капакот се восок и се чува во подрумот 30 дена. Така добиените сирења се интересна виолетова боја со посилна арома на вино.

4. / Според четвртиот и најстариот рецепт, мали кози или овци млади полутешки сирења се потопуваат во ракија од грозје и веднаш се премачкуваат со сушени и подготвени лисја од сикамори, во комплет со фигура и се чуваат на дрвени дабови или букови полици во простории со многу влага (wateидовите се напои вода, а на подот се ставаат садови со вода). Подготовка на сушени лисја од сикамор се врши со потопување на исушените лисја од сикамор во топла вода со бело вино. Сирењата на тој начин созреваат две недели и се подготвени за консумирање. Лисјата од ракија, виното и сијамерните лисја му даваат на сирењето фантастична комбинација на вкусови и ароми.

На овој начин имате сирење и вино во еден производ . Пробајте го и ќе бидете воодушевени од тоа колку се вкусни и пожелни производите, ќе разберете зошто се барани на пазарот. Таквите сирења се користат со видовите вина што се користат за производство на производот или со вина што ги издигнува веќе присутните вкусови во сирењето.