Ова се 5-те најскапи ВИНA во светот

Некои велат дека нема ништо подобро од добра цигара, некои ја фалат моќта на книгата, а некои се согласуваат дека нема поубаво чувство отколку кога се враќате дома после работа, седнете во фотелја и уживајте во чаша добро вино.

Сепак, „добро“ е широк термин и ако сакате да знаете што богатиот пијалок, ви донесуваме текст од порталот „Пун Куфер“, каде неодамна ги наведоа најскапите вина во светот.

5. Domaine Leflaive Montrachet Grand Cru – Бургундија, Франкоска

Оваа винарија ја водеше славната Ана Клод Лефлаив до нејзината смрт пред 4 години. Некои од нивните вина можат да се најдат за стотина долари, но оние што доаѓаат од „специјално“, помалото лозје ќе плати и 10 000 долари. И да, цената е за – шише.

4. Domaine Georges & Christophe Roumier Musigny Grand Cru

Основана во 1924 година од Geорж Ромејн, винаријата произведува фантастични, но ретко ретки, вина во бургундскиот регион во Франција скоро 100 години.

Грозјето расте на специјална почва која е многу богата со варовник, што му дава на виното својата сила и го прави идеално за долгорочно складирање.

И, како што сите знаеме, колку е постаро виното, толку подобро, не мора да се изненадуваме од цената на шишето од 13,000 американски долари.

3. Егон Мулер Шаржофбергер Ризлинг Трокенбереунаусли

Најскапото бело вино во светот е и единственото вино од Германија на оваа листа.

Виното се прави на стрмни падини, и сигурно ќе ја почувствувате сладоста на Ризлинг, како и пријатната киселост. Сакате шише? Нема проблем, ставете 13.000 американски долари на маса.

2. Домеин Лерој Мусињи Гранд

1. Domaine de la Romanee – Conti Grand Cru

Виното, кое се смета за совршен пример на бургундското вино, исто така има и „совршена“ цена.

Точно, вкусовите се секако прекрасни, но ќе мора да потрошите околу 20 000 УСД за шише.

Мислите дека е многу? Во тој случај, прашајте го господин кој платил зачудувачки 558 000 долари на аукција организирана од Сотби минатата година за шише со истото вино од 1945 година.

И да, после таа набавка се продаде и шише 496,000 американски долари. Дури и денес, тие бројки се уште се рекордни.