Се отвора најстариот шампањ во светот

Најстариот шампањ на светот е отворен и вкусен: со малку меур и посебен и силен вкус на овој двовековен пијалок пронајден во пештера на дното на Балтичкото Море.

Стотици новинари и fansубители на меурските пијалоци пробале две шишиња стар шампањ. Познатата куќа „Шампањ“ од Veuve-Cliquot објави дека три или четири од 168 пронајдени шишиња шампањ биле од нивниот подрум.

Повеќето шишиња му припаѓале на Jugуглар, уште еден голем производител на шампањ што повеќе не постои.

Шведските нуркачи пронајдоа шишиња во јули во близина на финскиот автономен архипелаг Аланд. Шишињата биле добро сочувани, што веројатно се праќал од францускиот крал Луис XVI до рускиот империјален суд.