Женски шармантни, Машки силни

Дипломата на Технолошко-металуршкиот факултет во Белград, на Катедрата за биохемиско инженерство со биотехнологија, беше за Јелена ivanивановиќ и во 2008 година беше билет за светот на професионалните енолози. Нејзиниот прв ангажман беше како менаџер за производство на вино во Винаријата Александровиќ , која подоцна не остави друг избор освен да продолжи да игра во друштво на најдобрите. После четири години, таа дојде во винаријата Алексиќ , местото на главниот енолог, со што ги поклопи последните коцки во мозаикот на Виното со женски потпис . Заедно со сестрите Алексиќ, сопственик на винаријата Алексиќ, Јелена ivanивановиќ дава огромна доза професионализам, позитивна енергија и шарм на домашната сцена за вино. Нејзините креации на вино со години го привлекоа вниманието на локалната јавност и на жирито на меѓународни оценки, и како што рече во интервјуто за „ Винс стил “ , таа се заинтересирала за вино на првиот контакт со него: е посилна “.

Кога ќе ја сретнете во град, како по правило елегантна и беспрекорно рафинирана, би помислиле дека таа поминала вчера на бутиците, кај козметичарите… Сигурно не би помислиле дека таа е покрај големите резервоари во винарската визба, или дури и на нив, а најчесто, и таа е беше таму и внимателно го следи процесот на изработка на некои од најпопуларните српски вина

 1. Кое ти беше првото вино?

Барбара , гроздобер во 2012 година, плескавица од мускат 85% и каберне совињон 15%.

 1. Вашето вино со кое сте најудобно досега во кариерата?

Кардаш ограничено црвено вино од гроздобер 2012 година ( каберне совињон 100%).

 1. Дали би го опишале вашиот пристап кон винарството како традиционалистичка или модернистичка?

Сметам дека во денешното вино има многу малку традиционално. Ако не ја познавате модерната опрема, модерната технологија и не бидете во чекор со најновите сознанија, од одгледување лозја, преку преработка на грозје до крајниот производ, тешко дека можете да застанете рамо до рамо со големи имиња од светот на виното, па дури и вината што ги создавате нема да бидат високо рангирана. Значи, мојот пристап е модернистички.

 1. Дали е исто така тешко да се помират личниот стил и вкусот на вината со стилот и преференциите на оние што ја водат винаријата? Како се балансирате помеѓу овие две работи?

Многу е едноставно ако има прво и најважно почитување и доверба, ако секој си ја работи својата работа најдобро што може и ако сте свесни дека, иако е многу важно, вие сте всушност само една врска во ланецот. Енологот секако му дава личен печат, но треба да се има предвид дека виното не е создадено само од него. Комплетен тим е вклучен во процесот. И на крај, сите ние треба да ги имаме предвид барањата на пазарот.

 1. Вино од еден од вашите локални колеги што особено ви се допаѓа? Има се повеќе и повеќе квалитетни локални вина последниве години и сигурен сум дека овој тренд ќе се засили. Тешко е да се одлучи за едно вино … Можеби би го издвоил Винис црвеното вино од гроздобер 2012 година, што е мешавина од 70-30% мерлот и каберне совињон .
 1. Која фаза од процесот на производство на вино е најпредизвикувачка за вас?

Секоја фаза во процесот на производство на вино е еден вид предизвик за енологот. Ако не почитувате ниту еден од нив, нема да го добиете она што сте посакувале и тогаш сè паѓа во вода, затоа што честопати немате можност да ја исправите грешката. Вие имате шанса само еднаш годишно, а во повеќето случаи е поретко, бидејќи секоја година е различна, секоја година имате различни суровини во вашите раце. Ако сè уште треба да го средиме, треба да биде самиот почеток на процесот – одредување на моментот на бербата на грозје.

 1. Која сорта е најлесна за вас, и која е најтешка за работа?

Кога имате квалитетна суровина, без оглед на сортата, сè е многу полесно. Најтешко е да се справите со здравствената дефектна, високо-принослива суровина и сорти што не ве интересираат или интригираат лично.

 1. Која сорта е омилена?

Совињон бланс , разновидност со широк спектар на вкусови, во кои финесот ве одделува од успехот.

 1. Патување со вино што не можете да го избришете од меморијата?

Посета на Епер, главниот град на Шампањ, каде имав можност да стекнам знаење за тоа како да формирам меурчиња. Бев воодушевен и од тоа како човекот, користејќи ја својата интелигенција, ги претвори сите грешки и недостатоци на неговата клима во своја полза, односно ги направи благодет. И тогаш овие вина се продаваат низ целиот свет, честопати по забранета цена. Да не ги спомнувам прекрасните пејзажи, културата, традицијата, софистицираноста, софистицираноста и креативноста во сè.

 1. Патувањето со вино за кое фантазирате?

Нов Зеланд – каде што е различно од тоа, според мое скромно проценување, најдобрите свински колбаси се во светот.

 1. Вашата идеална подрумска облека ?

Марама, капа и ракавици, со потребниот лак за нокти.

 1. Вашата идеална облека со лозја?

Гумени чизми (или Старк ), панталони, а остатокот зависи од временските услови.

 1. Најубавата страна на виното е?

Знаејќи дека создавате нешто ново и непредвидливо, дека сте дел од еден процес толку едноставен и комплексен во исто време; моменти во кои, покрај употребата на знаење и искуство, длабоко сте во себе и користите интуиција, дел од вашето шесто сетило.

 1. Дали е најмалку убава?

Искачување на резервоарот висок шест метри за да се провери состојбата на инертен гас, и покрај висината фобија; неизвесноста што се чувствува при контролирање на шише пенливо вино во кое притисокот е шест шипки – дали затка во тој момент може да се олабави; обиколка на лозја во жешките летни денови…

 1. Да не бевте енолог, што би направиле?

Со производство на духови … Но, јас сум една од најсреќните!

 1. Најдоброто вино што го вкусивте во животот беше?

Резерватот Сент Клер Ваиро Совињон Блан 2016 , Новог Зеланда.

 1. Ако би можеле да изберете, дали вината би личела на вина од некои светски винарии?

Никогаш не размислував во таа насока. Едноставно се стремам да го претворам потенцијалот на грозјето во вино, според некои мои внатрешни инстинкти и искуство.

 1. Што мислите за винскиот стил на винаријата Алексиќ ?

Многу од тоа го прави стилот на едно вино. Како прво, ова се карактеристиките на климата – состав на почвата, климатски услови, надморска височина, изложеност на лозовите насади, правилен избор на сорти, потоа вештина на енологот да ги носи сите во шише и да направи добра рамнотежа. Верувам дека вината на винаријата Алексиќ ги има во нив – таа топлина на југот, добро споена со избраниот асортиман и сите збогатени со модерна технологија, со посебни нијанси кои доаѓаат од женски раце.

 1. Најдобро бело вино од винаријата Алексиќ ?

Bonaca Limited 2011 година ( кардио 100%).

 1. Најдоброто црвено вино на винаријата Алексиќ ?

Аманет 2011 година (100% слезина).

 1. Најголемите доблести на српското винарство се?

Кога ќе погледнам повеќе од десет години, колку што сум вклучен во овој бизнис, па дури и малку подалеку, српското винарство доживува еден вид преродба, друга младост, развивајќи многу разновидна. Сметам дека ова е многу добро за конечно да пронајдам свој идентитет.

 1. Најголемите недостатоци на српското винарство се?

Држете!

 1. Во која насока го гледате развојот на српските вина во текот на следните пет до десет години?

Очекувам да продолжи тенденцијата за подигнување на квалитетот, особено во делот од лозјето на приказната, а со тоа и појасно разбирање на потенцијалот на климата и сортите. Србија сигурно ќе завземе засилена позиција на светската винска сцена, а средните и малите винарии ќе продолжат да бидат главните недостатоци, како претставници на различни региони и региони.

 1. Три причини зошто треба да ги сакаме вината на винаријата Алексиќ ?

Секоја наша вина е одраз на она што сакавме да го постигнеме во него, што е, исто така, визуелно укажано од дизајнот на самата етикета. Секој нов гроздобер носи нешто ново, понекогаш тоа се значајни промени во стилот на виното, но и покрај тоа, шишето секогаш има докажан квалитет и гарантирано искуство. На крајот, јас лично сметам дека вината на винаријата Алексиќ се многу избалансирани во однос на односот квалитет – цена.

 1. Како ги гледате вината на винаријата Алексиќ во текот на следните десет години?

Очекувам дека ќе има појасна сегментација на винската линија, а пред сè мислам на појасно раздвојување на одредени вина во топ категорија, во кои искрено верувам и со нетрпение очекувам да им помогнам на новите насади што планираме од следната година. Винаријата Алексиќ е релативно млада винарија, поставивме јасни и високи цели, така што во таа смисла ги очекувам идните динамични години.