Виното не е само за пиење

Пред шест години, Криста Нелес започна да експериментира со боите на виното. Тој користи различни подлоги, како што се дрво, картон и платно. Црвеното вино делува како крв, претворајќи во кафеаво со текот на времето.

„Јас не ги испробувам моите бои пред да ги насликам. Бидејќи виното се преработува во мастило со вино, во него нема повеќе алкохол, тој е концентрат “, вели Криста. Како мастило за документи, ова вино мастило е отпорно на сончева светлина. Криста Нелес изложува слики со вино во својот дом, датира од 1479 година, а исто така е вклучена во маркетингот на виното.

Дури и за време на сезоната на берба и обработка, нејзиниот сопруг вработува доволно работници за да може целосно да се посвети на сликарството. Таа се стреми континуирано да се развива како уметник. Нејзините најнови пејзажи, каде црвената сè уште доминира, исто така содржи елементи од злато.

„Тоа е нешто сосема ново. Досега користев златна бронза и тогаш мислев дека сега, по шест години, сум доволно зрел за да работам со вистинско злато. Јас користам 24 килограми злато – и покрај финансиската криза. И ова прекрасно зелено е концентрат на бело вино – Зелено Велтинац “.

Масажа со вино

И сега ви го претставуваме Ерик Зигмунд, специјалист за употреба на вино во физикална терапија и велнес. Ова фино црвено вино ги збогатува мирисите и билките, кои потоа ги масира во кожата на своите пациенти.

„Ние нудиме масажи со црвено вино и бања со вино. Започнуваме со масажа за да ја подготвиме кожата. Тогаш пациентот лежи во када со вода, црвено вино и течен шлаг како емулгатор. Конечно, продолжува целосна масажа на телото со масло од семе од грозје “.

Алтернативно, гостинот може да се фаќа со топол остаток од грозје кога ќе се исцеди виното. Екстрактите од вино експертите ги припишуваат на лековитите сили. Наводно добро против карцином, намалување на крвниот притисок спречува васкуларни грчеви и стрес.

„Сè што користиме во терапијата, доаѓа од нашето опкружување, освен есенцијалните масла. Масажите со ароматично масло ги полнат батериите на телото. Миризливите масла влегуваат во крвотокот и во лимфата преку кожата и со тоа имаат корисен ефект врз организмот “.

Дефинитивно има многу начини да уживате во вино.