ПРЕКРАСНИ ПЕЈЗАЖИ НАСЛИКАНИ СО КАБЕЛНЕТ И ШИРАЗ

Боливискиот уметник Едгар Лизараз Шосаку го привлече вниманието на лозарите со прекрасни слики насликани со пигмент од грозје

Боливискиот јужноамерикански уметник Едгар Лизараз Шосаку привлече големо внимание од loversубителите на вино кога ги изложи своите дела од необична убавина на Саемот за вино во Лондон – слики насликани со различни сорти на грозје. Овој уметник вели дека неговата работа не е само занаетски трик, туку неговата желба да се изрази, преку различни бои, друг аспект на големиот свет на терор што не може да се вкуси во чаша, туку може да се искористи само визуелно. Неговите слики, како централна хроматска компонента, имаат иста боја како што е распространета во одделни вински сорти добиени од најблагородните сорти во светот, а со познавачи на вино предизвикуваат директни асоцијации со вината што ги инспирирале овие слики.

„Проучувањето на различни сорти на грозје и нивните нијанси на боја гарантира бесконечен број варијации на бои“, вели овој боливиски јапонски роден Јапонија, кој има голема желба за суптилни, елегантни техники на визуелно изразување.

– Во својата чиста форма, виното е тешко да се наслика. Но, концентрираниот пигмент од кожа од грозје совршено ја одразува убавината на гроздовите и вината што тие ги прават – рече Лизаразу.

Уметникот веќе седум години го усовршува овој необичен уметнички процес, а досега се здоби со афинитет за одредени сорти: мерлот, каберне совињон, мудрец и мелбек даваат длабоки виолетови тонови, додека темпренила и санџоцеа имаат досадна портокалова облекување.