Винорел – мешавина од вино и сликарство

„Виното го прави секојдневниот живот полесен, помалку бурен, со помалку тензии и поголема толеранција“, рече истакнатиот американски научник и политичар Бенјамин Френклин. Овој ферментиран алкохолен пијалок од грозје е неопходен дел од сите прослави, одигра важна улога во верските церемонии и е инспирација за многу филозофи и уметници ширум светот илјадници години. Сепак, многу луѓе не го знаат фактот дека виното ја најде својата примена во уметноста, исто така, во техниката на сликање наречена винорел.

Винорел е техника на сликање со вино, која е слична по пристап и изглед на акварел. Според сликарот Сања Јанковиќ, оваа техника има долга историја.

„Најстарите записи од винорел што сум ги датирал уште од 11 век. Виното беше достапно, а заради можноста да остави белег на тоа, се користеше за пишување и мешање со боите на времето. Според податоците на ренесансата, уметниците користеле вино за да направат скици кои им претходеле на нафтени слики “, објаснува Јанковиќ.

Сања Јанковиќ ги заврши своите основни и магистерски студии на Академијата за уметности во Нови Сад. Според неа, за време на експериментот, винорел техниката се потпирала исклучиво на сопственото искуство во техниката на акварел, развивајќи го сопствениот стил и метод.

„ Винорел е најтешката техника на сликање , меѓу другото затоа што не е можно да се поправат грешките. Виното е течно, има тенденција да се истури каде што сака. Контролирањето понекогаш е голем предизвик, а понекогаш само дозволувам да се случат непредвидливи ефекти, што е многу возбудливо. Опсегот на бои се сведува на црвена и виолетова , што особено бара кога мотивот што се наслика треба да биде што е можно поубедлив. Јас користам црвено вино за 90 проценти од сликата и добивам потемни тонови со примена на повеќе слоеви на вино. Јас нанесувам црвено вино за полесни акценти, и бело вино за слабеење на црвено “, рече Сања Јанковиќ.

Таа е професионална уметничка речиси една деценија и, како што тврди, е многу задоволна од овој потег од традиционалните материјали за сликање. Кога започна да ја применува винорелната техника, таа сликаше буквално сè, затоа што сметаше дека е интересно што воопшто е можно сликање со вино.

„Сега мојата најголема инспирација е старата црно-бела фотографија и само некои боемски, мистични времиња. Исто така, сакам портрети – досега имам насликано многу портрети на винари, како и луѓе ширум светот кои ги нарачуваат моите слики. Од познатите личности го прикажав семејството Ланистер, т.е. актерската екипа на популарната серија „Game of Thrones“, која ги глуми членовите на ова семејство познати по нивниот исклучителен вкус за вино “, вели овој академски сликар.

Сања Јанковиќ може да се пофали со над 100 слики изработени со техника винорел, како и успешна меѓународна кариера. Поточно, таа моментно работи во Дубаи како инструктор за ликовни уметности и моден илустратор. Покрај бројните изложби, тој соработува со големи ланци на хотели и ресторани каде што краси живи дегустации како специјален дел од атракцијата.