И боењето и виното се присутни во Библијата

Рим – Во Роман Čубура, Траствер, го посетивме ателјето на Сандра Кија, еден од претставниците на италијанската транс-авангарда, уметник чија изложба беше отворена во саботата во Музејот на современа уметност во Војводина во Нови Сад (курирана од Светлана Младенов). Ателијата, во близина на ботаничката градина во прекрасниот римски кварт, е доста организирана. Сликарските платна со сè уште недовршени дела го зафаќаат централниот дел на уметничкиот простор, каде може да се почувствува целосното растојание од римскиот хаос на само неколку метри од студиото. Киа е добро воспоставена личност на која ателјето во Рим претставува едно од многуте работни места, каде што овој уметник го наоѓа својот мир и, како што рече, друга димензија.

Поминаа 40 години од вашата прва изложба, што се одржа во Рим во 1971 година. Како ја гледате вашата работа денес?

Терминот „афирмативен уметник“ го сметам за комплетен фикција на некој начин. Јас секојдневно ја практикувам уметноста и за мене тоа е неразделен елемент со егзистенцијализам и, ако можеме да го дефинираме, филозофски проблем.

Најдам сè што правам навистина специјално и апсолутно не подлежи на важечко правило за „нормално време“. Liveивеам и работам во една специфична димензија како сон. Ова е причината зошто одредени термини и состојки на постоењето се целосно искривени: во првите редови на овие состојки е поимот време. Во моментот кога ќе влезам во моето студио, сè се ресетира и започнува од нула. Секој пат кога ќе доживеам младешка страст и нешто мистериозно. Сликарството, како многу мал број на работи кои отсекогаш го следеле човештвото, никогаш не биле потребни иновации, од техничка гледна точка. Ако има иновација, тоа е само во резултатот и сликата што ја оставаме да постои: од белиот хаос на платното до постепеното создавање на фигура и слика.

Отсекогаш сте сметале за четврти член на италијанската транс-авангарда, важно уметничко движење од 20 век, кое го претставувале и Франческо Климент, Енко Куки, Никола Де Марија и Мимо Паладино. Дали сè уште се чувствувате близу до ова движење денес и како го гледате овој уметнички период?

Никогаш не беше вистински уметничко движење, туку брза дефиниција на оние што претставуваа проблем да дефинираат нешто што според својата природа требаше да остане недефинирано. Во историјата на уметноста, честопати има тенденција да се даваат етикети. Не верувам дека ренесансните уметници знаеја дека припаѓаат на ренесансата. Станува збор за категоризација заради удобност во комуникацијата. Според мое гледиште, не негирам постоење на многу важно движење во уметноста. Тоа беше навистина нов пристап што се оддалечи од одредени уметнички суеверија како концептуална уметност претставена во тоа време. Таа го укина уметничкиот јазик забранувајќи ја експресивноста за да се постигне еден вид тавтолошка вистина.

Иако во секој поглед се чинеше дека е слика, нашата работа не беше слика. Тоа беше слика што не може да се спореди со буржоаскиот начин на сликање; за скоро невидлива операција која се играше со амбивалентност. Повеќе од уметничко движење, попрво би го дефинирал како филозофски пристап кон уметноста и сликарството што создаде повеќе или помалку директни и свесни последици што сè уште ги доживуваме денес.

Што можете да ни кажете за вашата изложба што се отвори во Музејот на современа уметност во Војводина во саботата?

Оваа изложба некако започнува во Венеција за време на Биеналето. Во една венецијанска црква, инсталирав кинески Xian воини и ги обоив со многу силни бои кои беа присутни во античко време и изгубени со текот на времето. На некој начин, повторно ја донирав нивната кожа. Можеме да кажеме дека тоа беше еден вид вандализам. Ги поставив во скоро целосен мрак со многу малку светлина. Во исто време, беше објавен филм, кој дел од овие воини фиктивно го гледаа. Земениот звук на филмот за време на претставата, со помош на многу едноставна техничка функција, реакцијата на публиката: смеа, чудо. Значи, тоа беше група на суштества реанимализирани со сликање на прилично архаичен начин: скоро колку што е можно оживеано. Имаше еден вид курзивно помеѓу херојството и фантастичното формално присуство на овие воини и херои кои беа заслужени за скоро митолошки напори и кои се опуштија во оваа пригода; Јас бев тој што ги забавуваше со помош на оваа претстава. (/ Слика 2)

Така, сето тоа започнува во Венеција, што е порта за држави кои некогаш припаѓале или репортирале на Венеција. Кога патував на Исток, секогаш беше ист пат за мене: ublубjана, Загреб, Белград. Значи, тоа е еден вид сентиментална причина поврзана со одредени патувања и местата каде е организирана изложбата. Не ми е грижа дали е историски точен. Мојата уметност, за разлика од концептуалната, има вкус, мирис, боја: сите состојки потребни за ментален оброк.

Вие исто така сте вклучени во производство на вино. Како се појави оваа страст и што ви претставува виното?

Производството на вино е уметност само по себе. Виното, како и сликарството, е присутно во митологијата, Библијата. Тоа е механизам што ја наведува човекот да размислува, сонува и стимулира сите сетила. Виното е исто така синоним за ероа, меланхолија, радост; влегува во телото и го менува: но не го предава со промена на тоа. Виното е исто така интимен вид на вистината: нешто што нормално не би го признале себе си. Помага да станеме такви што навистина сме. Во таа смисла е навистина многу слично на уметноста.

Јас започнав со производство на вино уште во 1984 година во Тоскана.

Сликањето ја достигнува личноста низ очите. Виното исто така го има тој визуелен ефект, но на крајот го пие, секако: тој е ултра познат јазик со ефекти што не се толку лесно препознатливи, бидејќи секој пат тука започнува од почеток. Токму овој аспект го објаснува на најдобар начин зошто започнав да правам вино.

Сликарството и производството на вино исто така се придвижуваат кон аспект на совршенство. Кога станува збор за виното, постои можност за напредок и напредок. Но, кога е напредокот во производството на вино? Кога ќе се реализира архаичноста на истото. Јас го произведувам моето вино со ултрамодерна технологија која сепак го реализира реалниот сон на нашите предци.