Ритуално вино – вино на мојата младост

Немилосрдноста на името и името на виното Ритожнојџан потекнува од селото Ритожној.

Постојат повеќе или помалку ветровити приказни кои кружат меѓу луѓето за создавање на името Ритожној. Една од приказните вели дека местото е именувано затоа што црквата Св. Марјета, која е еден вид центар на Ритожно, стои точно на средина помеѓу две ридови кои, од далеку, изгледаат како задникот. Втората, пораспространета верзија се враќа во времето кога лозарите ја завршија целата работа во лозјата со рака, што бараше многу напор. Лозовите насади обично лежат на стрмни падини, а луѓето што ги одгледуваат, се разбира, исто така, земаат капка тенџере. Пот, исто така, ги истрчува задникот, а имињата Ритожој и Ритожнојџан веќе не беа далеку.

Ако овие две приказни се толку симпатични, тогаш веројатно е дури и најблиску до вистината дека грофот Ритер фон Сној некогаш имал лозови насади на овие места. Селаните со години го поедноставувале изговорот на неговото име и се создал Ритожној.