Амбелос

По покана на службени лица од епархијата на Браничево, ја посетивме винаријата Амбелос на манастирот Копорин кај Велика Плана. Манастирот Копорин со црквата Свети Стефан е дарба на деспотот Стефан Лазаревиќ, син на принцот Лазар.
Оваа винарија егзистира малку повеќе од пет години, а за тоа време, по првичните тешкотии, има постигнато завидни резултати, кои безрезервно се припишуваат на Неговата Светост Епископот на епархијата Позаревац-Бранислав Епархија, епископот Игнатиј Мидиќ.

Бишоп беше основач на идејата да се изгради модерна винарија во манастирскиот комплекс со придружните објекти неопходни за развој на винскиот туризам и тој активно учествуваше во изградбата цело време, сè до неговото завршување, свечено отворање и пуштање во работа.

Се разбира, таквата импозантна зграда не можеше да биде подигната без голема и несебична помош на многу добродетели, кои, секој на свој начин, дадоа значаен придонес во реализацијата на овој амбициозен проект.

Зградата во која е сместена винаријата Амбелос има препознатливи елементи од моравски стил, така што оваа зграда е целосно во согласност со архитектурата на самиот манастир Копорин.

Оваа импозантна пет-приказна зграда има околу илјада квадратни метри на употреблив простор.

Подрумите имаат 300 квадратни метри активен простор каде се сместени дрвени садови во кои се чува вино. Овие се буриња изработени претежно од српски даб.

На приземјето има куќа за гости, добро опремена дегустација со околу четириесет места, а има прекрасни, покриени, тераси со уште поубав поглед на ридовите Сумадија. Над се три луксузни апартмани и три двокреветни спални соби и уште една просторија за дегустација за дваесетина гости, а на највисоко ниво, во таванот, има ВИП салон, со поглед на Момајска коза, каде лозјата се протегале со векови.

До пред дваесетина години постоеше едно старо лозје, кое заради лозавоста болест требаше да се разниша, а се формираше и ново лозје, каде на околу четири хектари се засадија Прокопац, темјан, кабернет Совињон, Мерло, Рајн Ризл и италијански Ризлинг. бело). Пред две години на нешто повеќе од два акри беа засадени кабернет-фран и пински ноар. Минатата година лозјето беше засадено на површина од еден хектар, така што винаријата сега има околу 7 хектари лозја. Плановите се да се заокружи површината под лозовите насади на 10 хектари, со производство на вино не повеќе од 50.000 литри, што е проектиран капацитет на винаријата. Винаријата сега произведува околу 30 000 литри вино годишно.

Винарии епископ Игнатиј алфа и омега Амбелос. Ни рекоа дека Владика избра и винова лоза сорти што беа засадени во лозјето, тој самиот ја замисли винаријата, а архитектите „ја ставија“ во проектот. Кога станува збор за производство на вино, Владика останува доследна на својата винска филозофија и посветеноста да го искористи традиционалниот процес со современи искуства. Затоа, не е изненадувачки што оваа винарија има релативно скромни капацитети, без современи винифери, така што целиот процес на ферментација и винификација, до шишиња, се одвива во дрвени садови.

Во винаријата Амбелос, тие се посветени на правење претежно моносортни вина. Исклучок е сабровото вино на Деспото, кое е мешавина од кабернет совињон и мерло и роза Сумадија, која се прави со 85% праз и 15% мускат хамбург.

На дегустацијата, што успешно го спроведе владиката Игнатиј, во многу пријатна атмосфера на гостилницата, во опуштена атмосфера, се обидовме едноподруго:

Ambelos Italian Riesling 2017

Зеленикаво-жолта боја. Свежо. Деликатна текстура, многу овошна. Мирисот на зелено јаболко и мед пчела на носот. Во устата, вкусот на лозови праски и јаболка. Киселини свежи, пријатни. Умерено полно тело. Долг крај, овошен.

Рајнски Ризлинг Амбелос 2017 година

Сламена жолта боја со зеленикави нијанси. Мирис на овошен овошен мирис. Вкусот на зрело жолто овошје. Свежи, живи киселини. Поцело тело.

Тамјаника Амбелос 2017 година

Златно-жолта боја, пријатни киселини, средно тело. Виното неодамна беше филтрирано и флаширано, така што веројатно заради ова, вистинските карактеристики на ова вино не се исполнети. Само по дваесетина минути, виното почна да се отвора и неговите раскошни ароми да бидат забележани.

Сумадија се зголеми 2017 година

Ова вино е, на некој начин, официјално вино на Здружението на винарите на Шумадија, од кое е членка Винаријата Амбелос, и се произведува според Елаборатот за производство на виното „adumadijska ružica“, според кое ова вино мора да содржи најмалку 85% од виното Прокупац.

Виното е светло црвена боја. Екстремно овошен. На носот доминира мирисот на малини, дискретни миризби од морско оревче, а се забележуваат аромите на брусница и други црвени плодови.

Прокупац Амбелос 2017 година

Темно виолетова. Многу ароматично, овошно, свежо вино. Во носот доминираат ароми на црвено овошје, цреши и рибизли. Во устата, карактеристична арома на цреша, дива капина. Свежи, пријатни киселини. Влијанието на дрвото е едвај забележително. Танините се благи. Плодни и пријатни, овошни завршувања со дискретни зачинети ноти. Изненадувачки добро вино.

Деспот е Сабер 2016 година

Амбелозите се особено горди на ова вино, кое е заштитен знак на винаријата. Виното се произведува во ограничено издание. Тоа е успешна мешавина на каберне совињон и мерло со овошен карактер. Виното е рубин црвено. Аромите на зрелите шумски црни плодови се препознаваат на носот. Вкусот на сливи и дискретна растителна нота се чувствува во устата. Овошен финиш има земени ноти кои се преклопуваат со аромата на свежи печурки. Танините се меки, пријатни киселини и поцелосно тело.

Мерло Амбелос 2017 година

интензивно црвена, потсетува на боја на калинка. Првично малку заградено, со навестувања на ванила и чадливи ноти, наскоро би го покажал целиот раскош на овошните ароми, испреплетени со билни и зачинети тонови. Киселини пријатни, танини меки, мазни, елегантни. Средно тело. Долга завршница, овошен со зачинети работи.

Пино нор Амбелос

Ова вино беше премиера за нас и пријатно изненадување.

Рубин црвен. Во носот доминираат ноти на зрели црвени плодови, кои се испреплетени со дискретни зачинети тонови.

Полесно тело. Киселините се многу жива. Танините се многу меки и зрели. Во устата, зачинети тонови се борат за приматот над овошните ноти. Елегантен, добро избалансиран, со убав овошен финиш. Одлично вино.

Сите вина што ги пробавме оставија многу добар впечаток. Зачудувачки е што ваквите добри вина се произведуваат со релативно скромна опрема, со автентични квасци, со занемарлива количина сулфур и без употреба на други „овластени енолошки агенси“.

Ова дегустирање покажа не само дека во оваа винарија се произведуваат добри вина, туку и дека елементите на современиот маркетинг се користат многу успешно.

Веќе изборот на името на винаријата вели дека тука не останува ништо случајно.

Името Амбелос потекнува од грчкиот збор ἄμπελος (лоза). Етимолошките корени се од грчката митологија и имаат врска со богот Дионис, и симболично се врзуваат за лозата чие грозје се прави вино кое се користи за литургиски цели.

Покрај тоа, етикетите за нивните вина се автентични и привлечни по изглед, па затоа не е изненадувачки што предизвикале голем јавен интерес, затоа што успеале да настојуваат: да ги усогласат традициите и современите барања на пазарот. Има и слики од антички монети и хералдички елементи од владеењето на основачот на манастирот Копорин, како и детали за манастирот Манасија, чиј деспот бил и деспотот Стефан Лазаревиќ.

Амбелос обезбеди одлични услови за прием и престој на гостите кои ја посетуваат винаријата и манастирот, што е значаен ресурс за привлекување клиенти и ефикасна продажба на вино на прагот на винаријата.

Накратко, винаријата Амбелос е одличен пример за тоа како, со многу напор и упорност, може да се создадат одлични услови тука за промоција и развој на винскиот туризам, како важна алка во современиот начин на донесување вино на клиентите.