Champagne, please

За романтична и секси вечер, шише со пенливо вино е скоро задолжително. Но, зошто пенливо вино е најмоќниот афродизијак?

Веројатно затоа што е едноставно зачудувачки и во исто време симбол на славен настан. Како такво, се користеше по Француската револуција, бидејќи токму пенливо вино го замени верските ритуали и го воведе како ритуално вино на света слава, што беше точно и порано, освен тоа што неговото пиење беше ограничено на кралскиот двор и аристократија. Исто така е можно дека тој стана популарен во тоа време затоа што Наполеон бил голем обожавател на шампањ. Како Мерилин Монро, секс-симбол што порано се капеше во шампањ, за што трошеше 350 шишиња.

Но, научно е докажано дека се обвинува целата фама за секси идејата за пенливо вино. Шише пенливо вино содржи 10 милиони меури. Секој од нив носи карактеристична арома на пенливи вина. Кога ќе го отвориме, аромата пука во нас. И според истражувањата на винарот и обичниот научник Др. Макс Лак е арома на пенливо вино, едно од најмоќните афродизијаци, особено во случај на суви пенливи вина. Оваа арома се претпоставува дека е слична на деликатната арома на женските феромони кои промовираат сексуална активност на двата пола. Значи, пенливо вино е секси веднаш штом ќе го отвориме шишето. Аромата е дополнително засилена со истурање на виното во малку наклонети чаши, така што ќе се задржат меурчиња, кои потоа полека, но сигурно ја пренесуваат аромата во сетилата за пиво.

Благодарение на меурчињата, пенливо вино исто така се впушта во крвта побрзо и така пиеме побрзо. По 40 минути пиење пенливо вино, нивото на алкохол во крвта е повисоко за 0,2 милиграми отколку да пиете иста количина вино во исто време. Никој не знае зошто меурчиња функционираат на тој начин. Но, секој знае дека дури и после чаша пенливо вино, можете да ја истурите таа карактеристична топлина и пецкање со шампањ. Право за романтичен момент.