Корона и вино

Лозарите се предупредуваат дека Европа ќе се удави во вишок вино, освен ако Европската унија не финансира итна дестилација на над милијарда шишиња во индустриски етанол.

Затворањето на рестораните ја намалува побарувачката на потрошувачи за вино, додека извозот во земји надвор од ЕУ се суши. Лозарите предупредуваат дека без итна помош од Брисел нивните визби ќе бидат преполни за да складираат вино од овогодинешната реколта.

„Штом има многу залихи, цените ќе паднат многу, многу силно за виното“, рече Тома Монтањ, претседател на независно лоби лозари ЦЕВИ, за ПОЛИТИКО.

Предвидението на лозарите потсетува на таканаречената криза со вино од езерото од средината на 2000-тите, која ја принуди ЕУ да ја реконструира својата земјоделска политика за намалување на масовната хиперпродукција на вино, поттикната од сопствените субвенции, според Заедничката земјоделска политика.

За разочарување на винската индустрија, ЕУ инсистира на тоа дека дестилацијата ќе мора да се финансира од постојните буџети.

Франција, најголемиот извозник на вино во ЕУ , ја притиска Европската комисија да спроведе шема за дестилација на масата.

Дидиер Гијом, министер за земјоделство во земјата, изјави за Француската телевизија во четвртокот, „Француските лозари на вино се целосно асфиксирани“. Тој рече дека го направил она што тој го нарече „силни барања“ до ЕУ за финансирање на дестилација.

Пау Рока, генерален директор на Меѓународната организација за вино, рече дека затворањето на рестораните и хотелите може да доведе до пад на обемот на виното што се продава во висина од 35 проценти и 50% намалување на продажната вредност.

Во вторникот, Европската комисија објави дека ги консултира националните престолнини за предложените мерки за итно земјоделство , кои – според придружната нота до дипломатите, видени од ПОЛИТИКО – ќе им дозволат на земјите од ЕУ да се оддалечат од вообичаените правила за конкуренција и да ги финансираат системите за дестилација и приватно складирање за вино.

Другите предлози на Комисијата што се разгледуваат вклучуваат дозволување на земјоделците да ги уништат своите винова лоза на истата парцела две години и да им дадат на земјите поголема флексибилност да разменуваат средства во рамките на нивните вински програми.

Но, на страв од винската индустрија, ЕУ инсистира на тоа дека дестилацијата ќе мора да се финансира од постојните буџети на винските програми во земјата, наместо да се натрупуваат нови пари.

Како одговор, три француски, шпански и италијански вински кооперативи кои се одговорни за половина од производството на вино на Европа, испратија писмо до Комисијата, во кое се вели дека ЕУ треба да потроши 350 милиони евра за плаќање на лозарите за дестилирање на 10 милиони хектолитри вино во чист алкохол, со цел да се зајакне цени Тоа би значело уништување на над милијарда шишиња вино .

Пратеникот на Европската народна партија, Херберт Дорфман, од Италија, го опиша одбивањето на Комисијата да најде свежи пари за вино како „воопшто не задоволително“ и рече дека е неправедно за земјите што веќе ги користеле своите фондови за поддршка на виното.

Млечниот сектор, исто така намален со коронавирусот, доби 30 милиони евра свежи европски пари за финансирање на шема за приватно складирање, како дел од истите мерки.

Но, некои делови од винската индустрија велат дека дестилацијата треба да биде само дел од решението.

Игнасио Санчез Рекарт, генерален секретар на лобито на извозниците на вино ЦЕЕВ, за ПОЛИТИКО рече: „Треба да се фокусираме на акција за обнова на пазарите“.

Ако земјите се принудени да ги користат сите преостанати средства за вино програма за дестилација, нема да останат пари за зајакнување на извозот, рече тој. Санчез Рекарт сака Брисел да ги промени правилата за да им се дозволи пари на ЕУ за промовирање на вино надвор од блокот да се користи за маркетинг кампањи на домашна трева.

Портпаролот на Европската комисија рече: „Овој пакет за флексибилност овозможува целосно искористување на овие суми за итни мерки на дестилација на кризи и складирање на кризи, кои силно ги бараат земјите-членки и засегнатите страни“

Европските лозари се уште страдаат од влијанието на 25 проценти тарифи наметнати од американскиот претседател Доналд Трамп минатиот октомври, во спор околу европските субвенции за „Ербас“.

Неодамнешниот извештај на Европската комисија за влијанието на коронавирусот предвидува пад на извозот од 14 проценти оваа година. Во извештајот за перспектива за 2018 година се вели дека ЕУ претходно работела со продажба на вина со висок квалитет, како што е Шампањ, за да постигне постојан раст на извозот, но според новата студија се вели дека скапите вина се најтешко погодени за време на пандемијата.

Француската социјалистичка европратеник Ерик Andrieu има лебдеше на идејата за користење на дестилирана етанол од вино да се создаде рака sanitizer но портпарол на ePURE, лоби производителите етанол “, рече:” Не постои недостиг на етанол во Европа. “