3 причини зошто виното е добро за секс

Сите знаеме дека постои тесна врска помеѓу виното и Еросот: митологијата, литературата, кино и личните искуства ја консолидираа оваа комбинација и ја направија составен дел од нашата имагинарна.

Но, дали навистина знаеме колку виното влијае на нашата сексуалност?

Најдовме три добри причини да пиеме (во умерени количини) и заедно да имаме среќно сексуално искуство:

1. ГО ЗГОЛУВА ДАЗИВОТ

Научните студии сега го потврдија она за што веќе се сомневавме: умерено и редовно консумирање на црвено вино ја зголемува сексуалната желба, особено кај жените.

2. ПОМОШНА РЕЛАКСИРА ANDЕ И РАЗГОВОР

Полифенолите во виното, во комбинација со ниски количини алкохол (никогаш повеќе од 20%), делуваат на нервни сетила, дозволувајќи релаксација и дезинхибиција, со позитивни ефекти врз женскиот оргазам.

3. Природна вијагра

Супстанциите содржани во црвеното вино го прават природен вазодилататор. Ова го зголемува протокот на крв во различни делови на телото, вклучително и гениталиите, помагајќи им на машката ерекција.