Дали приказната е поврзана или виното?

Замислете ресторан каде храната е непријатна, но луѓето вечераат таму затоа што има добра приказна зад кујната и нејзиниот готвач. Освен ако не јадете за иронијата, има премногу добра храна таму за да му дадете на ресторанот ваква сериозна мисла.

Сега, заменете го виното за храна. Што е поважно за вас: дали виното е вкусно, или дали има привлечна приказна зад тоа? Прашувам бидејќи таму се оние кои се во бизнисот со вино, кои тврдат дека тоа е сите за backstory, и како вино вкус е речиси до точка.

Тоа е смела изјава. Исто така, има нешто малку скапоцено за тоа, како потрошувач да не може да ги сфати заслугите на виното без турнеја од прва лига на сила на лозјето и винарството.

Балони.

Сакам раскажување приказни. Тоа е она што го направив за живеење 30 години. Долго пред да започнам со прегледување на вина, пишував за дневни весници. Им кажав на читателите за филмските starsвезди и политичари, интервјуираше масовен убиец на смртна казна и пишував за други трагедии и осакатување, но и за едноставни задоволства како тајна дупка за пливање или наука зад грешките во гром.

Моето искуство како новинар беше клучна причина поради која се приклучив на Виноверот . Ние ги користиме нашите прегледи за вино како рампа за лансирање на раскажување приказни. Но, ако вкусот на виното не е привлечен, зошто ја раскаже својата приказна? Дали би се обратиле на придружник на вечера и би рекле: „Овој бифтек не е многу добар, но слушам дека фармата е убава“?

За мене, се сведува на ова: покрај негување на нашето тело, зарем задоволството не е клучна причина зошто јадеме и пиеме?

На моменти избираме да вкусиме нешто како искуство или предизвик. Егзотични или зачинети јадења како корејски кимчи ми доаѓаат на ум, и сè уште се сеќавам на мојот прв суров остриги како средно-западен тинејџер. Слично е со виното, но покомплицирано. Млад италијански Бароло не е наменет за обичен џагор, но со искуство научите да забележите како ќе старее.

Дури и со тие предупредувања, тешко ми е да го купам аргументот дека приказната апелира вкус. Повеќето алкохоличари немаат време или склоност да ја истражуваат задната приказна на шише пред да ја купат. Јас се обидувам да кажам што повеќе добри приказни за виното колку што можам, но кога ќе разгледам вино и ќе ви дадам препорака, го сторам тоа само на квалитетот на виното.