Какво вино пиел Исус?

Вековната фасцинација на експерти, уметници, верници, но и многу други за познатата Последна вечера, опишана во Библијата како последен оброк на Исус со своите апостоли, е широко распространета. Меѓутоа, додека низ историјата, внимание се посветува на митскиот артефакт користен за време на вечерата, чашата позната како Светиот Грал, содржината на таа чаша често се занемарува, т.е. специфичната сорта на вино што ја пиеле Исус и апостолите.

Како прво, треба да се забележи дека виното е сеприсутно во Библијата и тоа беше Последната вечера што го дефинираше ритуалот на причест: лебот како тело на Исус и виното како крвта на Исус. Настанот кога, за време на венчавката во Кана на Галилеја, Исус ја претвора водата во вино, а добро е според реакциите на присутните, што го извршува и неговото прво чудо, е еден од највпечатливите моменти. Барем според мислењето на loversубителите на вино. Дури и изреката „не се истура ново вино во стари шишиња“ доаѓа од Исус и се наоѓа во евангелијата на Лука, Марк и Метју. Освен тоа, зборот „вино“ се споменува над петстотини пати во Библијата.

Свадба во Кана

Имајќи го ова предвид, ова прашање има смисла да се постави, затоа што кога се спомнува вино во Библијата, какво вино е точно? И, додека многу дебати за природата на Последната вечера сè уште се живи и добро меѓу теолозите и историчарите, се чини дека полека, но сигурно се приближуваме кон овој одговор. И, ајде прво да откриеме како изгледаше производството на вино во тие денови.

Мора да се земе предвид дека виното на древниот Израел не е сосем споредливо со вината што денес сме навикнале да ги пиеме. Според истражувањето на антропологот Патрик МекГувернер од Универзитетот во Пенсилванија, виното се произведува на Блискиот исток најмалку 6.000 години, а за време на производниот процес, на него често се додавало овошје, како и разни зачини. Ugsиги со траги од мед, нане, смола и цимет, па дури и калинка, суво грозје и шафран биле пронајдени во винарска визба 3.700 години откриена во градот Нахарија во Израел.

02 платформа

Производството на вино во антички Израел би започнало со изградба на камен, квадратна платформа каде се става грозје, а потоа се газеше. Соковите се влевале во садови од глина, кои се чувале во ладна просторија или ставале под вода, за да грозјето може да ја направи својата природна ферментација во мир. После тоа се додава и кожата на грозјето, а за да може виното да не се претвори во оцет, ферментацијата е стопирана со додавање на поширок, бесценет сок од грозје, чии природни шеќери ќе го совладаат квасецот и ќе спречат понатамошно ферментирање. Ова беше особено важно од гледна точка дека виното во тоа време не беше составен дел на луксузот, туку гарант за опстанок до следната жетва. Интересно е да се знае дека ширењето, со веќе започнатото ферментирање, беше измешано со вода, што произведува овошен сок за жени и деца на кои не им беше дозволено да уживаат во вино, што е сигурен знак дека библиското вино содржело значителна количина алкохол. Исто така, постојат теории дека сулфурот се користел во однос на контрола на реакцијата, но прашањето од кое грозје вино е направено од се чини уште поинтригантно.

Елиашив Дрири, енолог на универзитетот Ариел на Западниот Брег, спроведува ДНК-тестирање за да открие точно кои сорти на вино може да пијат кралот Давид и Исус. Во изјавата објавена во Yorkујорк Тајмс во 2015 година, тој посочи дека тоа може да биде сорта Дабуки, грозје, родено во Ерменија, кое го опиша како „малку тропско“ и вкуси „како орев од кашу“, додека виното може да потсетува на богатите црвени вина направени во стилот на амарон во северна Италија.

03 marawiMarawi – оживеана сорта од библиски времиња
Некои други експерти наоѓаат поврзаност со денешното црвено вино на сортата „танат“ од Уругвај, за кое сметаат дека е најблизу до бараното вино „Светиот Грал“, додека белото вино од тој период се смета за најблиско до „портокаловите“ вина слични на словенечката сорта на ребула. или шпанското „историско вино“ на винаријата Лопез де Хердија во Риоха. Од друга страна, Асаф Јусур Ландау, шеф на Одделот за морски цивилизации на Универзитетот во Хаифа, го опишува вкусот на виното од времето на Исус како вино со смола на кое е додаден сируп од кашлица.

Во сите овие размислувања, треба да се земат предвид илјадници години мутации, комбинирање на сорти, како и нивно раселување заради војни и мешање на различни култури на една територија. Секоја од овие предмети индивидуално го отежнува обидот да се дојде до коренот на домородните сорти на антички Израел.

Сепак, ДНК-истражувањата и археолошките ископувања извршени на територијата на Израел даваат резултати. Идентификувани се околу седумдесет автохтони сорти, од кои дваесет се погодни за производство на вино. Во 2015 година, израелската винарија Реканати направи бело вино наречено Марави, од мало грозје чие семе е пронајдено од археолозите и со тоа го направи првото домородно вино на Израел и во исто време ја ревитализира илјадагодишната сорта на грозје.

04 вкус

И што точно беше вкусот на библиското вино? Бидејќи определувањето на сортите од времето на Исус се покажало како многу сложена задача, се чини апсурдно да се зборува воопшто на Велика Британија