РАБОТИ НА ВИНСКИОТ Уметност: Слики кои се пријатни за око и – непцето!

Нејзините необични слики со задоволство ги купуваат loversубителите на вино, винарите, енолозите, сомелиерите, сопствениците на вински барови, но и од сите што сакаат на нивниот ид нешто необично и поразлично. Нијансите што се наоѓаат на нејзините извори на вино не се пријатни само за окото, туку и за непцето. Млад уметник, кој живее на трасата Панчево – Сараево, Мира Ковачевиќ (37), користи необична техника – сликање со вино!

Како што вели Мира, за „Новости“, иако винарите можат да се направат со сите видови вино, таа најмногу го користи виното што сака да го пие, црвено, понекогаш розово, додека белото скоро никогаш. Сите вина што тој ги отвора за сликање, после работа и пиење.

– Се вели дека чаша вино секојдневно го зачувува здравјето – вели нашиот соговорник. – Иако Кодексот за вино пропишува дека треба да има едно вино во една работа, јас не се придржувам кон тоа. Имам минимум три вида на црвени вина во моите слики за вино, на кои додавам вино од вино, за подобро да го пренесам мотивот на кој работам. Виното бара концентрација и предзамислен потег. Невозможно е да се копира, затоа ретко сликам и пијам истовремено, затоа што ми треба чист изглед и безбедна рака.

После посетата во Херцеговина пред неколку години, каде уживаше во вината од таа област, се сети дека имало ова многу необично, но, како што се сеќава, тешко за совладување, сликарска техника.

– Кога го направив првиот винорел, или сликав со вино, знаев дека виното е материјал за кој ќе ме интересира долго време – вели нашиот соговорник. – Бидејќи нема литература за винорел, ниту, пак, овој метод се изучува никаде, сè што знам за работа со вино, научив сам. И со секоја нова работа, разбирам што ми дава секое вино, какви ефекти и тонови можам да ги добијам или како се однесува во комбинација со други вина.