Hungary life

Шише ексклузивно вино „Есенсија“, кое го нарекуваат и „нектар“, ќе го продаде за 40.000 долари, пишуваат унгарските медиуми.

Првото шише од гроздоберот во 2008 година веќе го купи неименуван приватен колекционер од Пекинг, а побарувачката се очекува да биде многу голема затоа што унгарската винарија Ројал Токај, сопственост на светски познатиот англиски енолог Хуго Ѓонсон, лансираше само 18 шишиња вино Есенсија. 

 Насочувајќи ги познавачите на вино со подлабок џеб, тие ја оправдуваат високата цена преку производните трошоци, но и ограничените количини грозје. 

За да се произведат две шишиња од тој сладок вински сируп, тоа е, само 1,5 литри, потребни се околу 180 килограми грозје, а секое грозје мора да се бере со рака. 

Виното достигнува процент алкохол од само 2 до 4 проценти, а кога созрева, виното е толку густо што обично се консумира во мали дози. Наместо чаши, се сервира во лажици од кристали.