Дознајте за процентот на алкохол

Ниту мажите ниту жените не смеат да надминуваат 14 единици неделно.

Правилото „14 единици неделно“ вели: 

– 14 кратки духови 0,25 ml, со процент алкохол од 37,5%;

– 7 големи пива (пинови, т.е. 0,56 литри) со просечна јачина (4%);

– 9,33 мали чаши (125мл) вино со просечна јачина (12%);

– 7 „средни“ чаши (175 мл) вино со просечна јачина (12%);

– или 4 големи чаши (250 мл) вино со просечна јачина (12%).

Оние кои пијат помалку, со помала веројатност да умрат порано, дури и кога се води сметка за врската помеѓу алкохолот и ракот, отколку оние кои никогаш не вкусиле капка алкохол во нивните животи, откриле истражувачите.

Луѓето кои никогаш не пиеле капка алкохол, седум проценти се со поголема веројатност да умрат или да заболат од карцином од оние кои пиеле до три чаши вино или шише пиво неделно.

Претходните студии покажаа дека малку алкохол може да има корисен ефект врз здравјето на срцето и, пред сè, да го намали ризикот од прерана смрт.

Сепак, дури и малите количини на алкохол се поврзани со зголемен ризик од карцином.

Истражувачите велат дека ова довело до „збунувачки пораки“, затоа што некои тврделе дека не постои „сигурна граница“ за алкохол, осврнувајќи се на студии за карцином, додека други ги потенцирале потенцијалните кардиоваскуларни придобивки.

Новата студија од Кралскиот универзитет во Белфаст се обиде да го реши овој проблем со комбинирање на податоци за смрт и рак кај 99.654 лица на возраст над 55 години во Соединетите Држави.

Истражувачите ја пресметале просечната потрошувачка на алкохол во животот на испитаниците. Комбинираниот ризик од умирање или развој на рак е најнизок кај оние кои консумирале помалку од еден пијалок на ден. Луѓето кои консумираат две или три пијалоци дневно, имаат поголем ризик од 10 проценти, што е само 3 проценти повеќе од луѓето кои воопшто не пијат. Додека потешките алкохоличари имаа многу висок ризик од предвремена смрт од 21 процент.

Ендрју Кунзман, кој ја водеше студијата објавена во списанието ПЛОС Медицина, рече дека ги поддржува упатствата на Велика Британија дека ниту мажите, ниту жените не треба да надминуваат 14 единици неделно, околу шест пита, или нешто помалку од три литри пиво.